Kruche ciasteczka – słodki prezent

20 gru, 2014 | BOŻE NARODZENIE, CIASTECZKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ciasteczka, które ozdobiłam lukrem i perełkami są słodkie i kruche. Do dziurek, które zrobiłam przed ich pieczeniem, nawlekłam tasiemkę i powiesiłam je na choince. Część ciasteczek poporcjowałam, schowałam do przeźroczystego celofanu, ozdobnie zawiązałam, a część do pudełeczek i dzięki temu mam słodkie prezenty na Święta. Uważam, że samodzielnie wykonane prezenty są lepsze od tych, które kupujemy, bo są jedyne, niepowtarzalne i robione od serca. Oczywiście przy ich przygotowaniu pomogły mi moje dzieci, które wykrawały i lukrowały ciasteczka. Niektóre od razu zostały zjedzone, bo to co dobre szybko znika. 

Składniki

ciastka:

  • 250 g zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia,
  • 450 g maki pszennej,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru brązowego,
  • szczypta cynamonu w proszku,
  • 1 jajko,

lukier:

  • 2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,
  • perełki do dekoracji.

Przygotowanie

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto.  Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce.

Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy (każdą porcję oddzielnie, czyli jedną blachę) ok. 12 – 14 min. Pozostawiamy do wystygnięcia.

lukier na bazie białka:

Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukier powinien być gęsty. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru. Zimne ciasteczka ozdabiamy lukrem, perełkami lub cukrem pudrem. Jeśli w ciasteczkach przed pieczeniem zrobimy dziurki słomką, będzie można powiesić je na choince, jako ozdoby. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl