Spaghetti z warzyw przygotowane, przyprawami greckimi doprawiane, jest lekkie, mało kaloryczne, zdrowe, smaczne i kolorowe. To danie ekspresowe, w kilka min jest gotowe. Dla tych co czas spędzony w kuchni, na inne przyjemności zamieniają, dla tych co zdrowo się odżywiają, dla tych co warzywa kochają, dla tych co pomysłu na obiad nie mają, dla tych co chcą urozmaicić swoje dania, zachęcam do takiego spaghetti przygotowania. Każdy powinien w swoim codziennym odżywianiu, nie zapomnieć o dużej ilości warzyw spożywaniu.
Składniki
- 1-2 łyżeczki ziół greckich– mieszanka przypraw,
- 150 g szparagów białych,
- 1 marchew,
- ½ średniej cukinii,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki cukru,
- świeża bazylia tajska i czerwona.
Przygotowanie
Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm szparagi od dołu. Tą samą obieraczką po długości, zaczynając od główki (główkę pozostawiamy w całości) tniemy na długie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem ½ łyżeczki soli i cukru. Wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy ok. 2 min, następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cukinię i marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, podgrzewamy 1 min. Dodajemy cukinię, szparagi, całość doprawiamy pieprzem, przyprawą grecką, solą, mieszamy i podgrzewamy 2 min (warzywa mają być al dente).
Spaghetti podajemy z bazylią tajską i czerwoną.
0 komentarzy