Kiedy ktoś zapyta się jakie danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki ze sobą zmieszałam. Takim ciastem z kiełbasą i kapustą foremki na babeczki wypełniłam, i na chwilę do wyrośnięcia pozostawiłam. Kiedy się upiekły w piekarniku, to się okazało, że chociaż ich było dużo, ale tak naprawdę mało, bo babeczki szybko poznikały, tak wszystkim smakowały. Można je na ciepło podawać, na zimno zjadać, bo i tak rozgrzewają, gdyż ostrość fajną w sobie mają. Taką babeczką można uatrakcyjnić inne danie, gdy np. z barszczem podana zostanie. Kiełbasa tutaj sprawdziła się znakomicie i to jest takie moje inne jej odkrycie.
Składniki
na ok. 15 babeczek:
ciasto:
- 30 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
- 250 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli (do smaku),
ponadto:
- 3 kiełbasy śląskie Morliny ,
- 1 średniej wielkości biała cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 150 g kiszonej kapusty (bez marchewki),
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- sól do smaku,
dodatkowo:
- masło do wysmarowania foremek,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Foremki, najlepiej sylikonowe, smarujemy masłem i oprószamy mąką.
W dużej misce, w wodzie rozpuszczamy drożdże, z dodatkiem cukru. Dodajemy pieprz, zieloną pietruszkę, curry, mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Pozostawiamy na czas przygotowania kiełbasy z kapustą.
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
Kapustę bardzo drobno siekamy (można pokroić w malakserze).
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy kapustę, kminek i podsmażamy ok. 4 min. Dokładamy kiełbasę i razem smażymy 2 min, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do ciasta dodajemy kiełbasę z kapustą, doprawiamy solą i całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane foremki i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy w ok. 185°C ok. 25 min.
Babeczki pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
0 komentarzy