Drożdżowe babeczki z kiełbasą i kapustą

1 gru, 2019 | BABECZKI, PRZEKĄSKA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kiedy ktoś zapyta się jakie danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki ze sobą zmieszałam. Takim ciastem z kiełbasą i kapustą foremki na babeczki wypełniłam, i na chwilę do wyrośnięcia pozostawiłam.  Kiedy się upiekły w piekarniku, to się okazało, że chociaż ich było dużo, ale tak naprawdę mało, bo babeczki szybko poznikały, tak wszystkim  smakowały. Można je na ciepło podawać, na zimno zjadać, bo i tak rozgrzewają, gdyż ostrość fajną w sobie mają. Taką babeczką można uatrakcyjnić inne danie, gdy np. z barszczem podana zostanie. Kiełbasa tutaj sprawdziła się znakomicie i to jest takie moje inne jej odkrycie.

Składniki

na ok. 15 babeczek:

ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
  • 250 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli (do smaku),

ponadto:

  • 3  kiełbasy śląskie Morliny ,
  • 1 średniej wielkości biała cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 150 g kiszonej kapusty (bez marchewki),
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • sól do smaku,

dodatkowo:

  • masło do wysmarowania foremek,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Foremki, najlepiej sylikonowe, smarujemy masłem i oprószamy mąką.
W dużej misce, w wodzie rozpuszczamy drożdże, z dodatkiem cukru. Dodajemy pieprz, zieloną pietruszkę, curry, mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Pozostawiamy na czas przygotowania kiełbasy z kapustą.

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.

Kapustę bardzo drobno siekamy (można pokroić w malakserze).

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy kapustę, kminek i podsmażamy ok. 4 min. Dokładamy kiełbasę i razem smażymy 2 min, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do ciasta dodajemy kiełbasę z kapustą, doprawiamy solą i całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane foremki i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Pieczemy w ok. 185°C ok. 25 min.

Babeczki pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl