Zapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione.
Składniki
koszyczki 12 szt.:
- 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej,
- 150 g margaryny do pieczenia,
- 50 g cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki soli,
- 150 g ziaren sezamu,
- 100 g otrębów owsianych,
- 1 jajko,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody.
Monte Cotta składniki na 8 porcji:
- 200 ml śmietanki 30%,
- 300 g Monte – orzechowo czekoladowe ,
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny (bez gotowania),
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżki zimnej wody,
ponadto:
- twarda marmolada np. wieloowocowa,
- ziarna granatu,
- starta gorzka czekolada.
Przygotowanie
KOSZYCZKI:
Ziarna orkiszu mielimy na mąkę (można użyć gotowej mąki), mieszamy ją z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, otrębami owsianymi i sezamem tzw. suche składniki.
Margarynę miksujemy z cukrem i jajkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy suche składniki i wyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy ok. 10 cm. Krążki układamy odwróconych foremkach do pieczenia babeczek.
Koszyczki pieczemy w 180°C 12-15 min, pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: jeśli nie macie 2 takich samych form do pieczenia babeczek, można je piec stopniowo, ale w tym czasie ciasto przechowujemy w lodówce. Koszyczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.
MONTE COTTA:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimniej wody.
Śmietankę wlewamy do niedużego garnka, podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy i żelatynę. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę studzimy, dodajemy Monte i dokładnie mieszamy.
Całość pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, konsystencja ma być zbliżona do budyniu.
Na dno koszyczków nakładamy marmoladę i pozostałą część wypełniamy Monte Cottą.
Takie koszyczki odstawiamy do lodówki na kilka godzin, albo całą noc. Przed podaniem dodajemy startej czekolady i ziarna granatu.
cudowny przepis! nigdy bym nie wpadła na pomysł na takie wykorzystanie formy na muffinki 🙂 dziękuję bardzo za ten przepis!
Proszę bardzo 🙂 cieszę się, że pomysł się przyda 🙂
ALE PIĘKNE 🙂
I pyszne 🙂
Wygląda przepysznie! Wspaniała konsystencja! 😀
Dziękuję bardzo 🙂
Ale one pysznie wyglądają! Napewno by mi zasmakowały 🙂 🙂
Myślę, że smakowałyby 🙂
Śliczne 🙂
Dziękuję 🙂