Koszyczki orkiszowo sezamowe z marmoladą i „Monte Cottą”

23 paź, 2015 | BABECZKI, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 10 Komentarze

Zapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione. 

Składniki

koszyczki 12 szt.:

  • 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej,
  • 150 g margaryny do pieczenia,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 150 g ziaren sezamu,
  • 100 g otrębów owsianych,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody.

Monte Cotta składniki na 8 porcji:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 300 g  Monte – orzechowo czekoladowe ,
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny (bez gotowania),
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki zimnej wody,

ponadto:

  • twarda marmolada np. wieloowocowa,
  • ziarna granatu,
  • starta gorzka czekolada.

Przygotowanie

KOSZYCZKI:

Ziarna orkiszu mielimy na mąkę (można użyć gotowej mąki), mieszamy ją z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, otrębami owsianymi i sezamem tzw. suche składniki.

Margarynę miksujemy z cukrem i jajkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy  suche składniki i wyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy ok. 10 cm. Krążki układamy odwróconych foremkach do pieczenia babeczek.

Koszyczki pieczemy w 180°C 12-15 min, pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: jeśli nie macie 2 takich samych  form do pieczenia babeczek, można je piec stopniowo, ale w tym czasie ciasto przechowujemy w lodówce.  Koszyczki  przechowujemy  w szczelnym pojemniku.

MONTE COTTA:

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimniej wody.

Śmietankę wlewamy  do niedużego garnka, podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy i żelatynę. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.  Śmietankę studzimy, dodajemy Monte i dokładnie mieszamy.

Całość pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, konsystencja ma być zbliżona do budyniu.

Na dno koszyczków nakładamy marmoladę i pozostałą część wypełniamy  Monte Cottą.

Takie koszyczki odstawiamy do lodówki na kilka godzin, albo całą noc. Przed podaniem dodajemy startej czekolady i ziarna granatu.

10 komentarzy

  1. Unknown

    cudowny przepis! nigdy bym nie wpadła na pomysł na takie wykorzystanie formy na muffinki 🙂 dziękuję bardzo za ten przepis!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Proszę bardzo 🙂 cieszę się, że pomysł się przyda 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    ALE PIĘKNE 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      I pyszne 🙂

      Odpowiedz
  3. healthy dreams

    Wygląda przepysznie! Wspaniała konsystencja! 😀

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz
  4. studentka_na_diecie

    Ale one pysznie wyglądają! Napewno by mi zasmakowały 🙂 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Myślę, że smakowałyby 🙂

      Odpowiedz
  5. Anonimowy

    Śliczne 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl