Mini tarty to fajne rozwiązanie, bo każdy swoją tarte w całości dostanie. Całe danie bez użycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci.
Składniki
na 6 foremek o średnicy 10 cm:
ciasto:
- 100 g schłodzonego masła,
- 200 g maki pszennej,
- 1 jajko,
kurki:
- 1 łyżka masła,
- 100 g świeżych kurek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
masa:
- 250 g tłustego serka kanapkowo – sałatkowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- ok. 24 szt. kaparów,
- świeży koperek.
Przygotowanie
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy i pieczemy ok. 12 min,wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Kurki:
Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Grzyby nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku będą słone. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Masę serowo – jajeczną przelewamy na upieczone ciasto, dodajemy na wierzch kurki, po kilka ziarenek kapary i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Połączenie kurek i tarty w cudnie minimalistyczny sposób – fantastycznie
Dziękuję za udział w akcji: "Pora na kurki 2015".
Pozdrawiam
smakowitejadlo.com
Ja również dziękuję i pozdrawiam 🙂