Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe

20 sie, 2015 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, PRZYSTAWKI, TARTA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Mini tarty to fajne rozwiązanie, bo każdy swoją tarte w całości dostanie. Całe danie bez użycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci.

Składniki

na 6 foremek o średnicy 10 cm:

ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła,
  • 200 g maki pszennej,
  • 1 jajko,

kurki:

  • 1 łyżka masła,
  • 100 g świeżych kurek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,

masa:

  • 250 g tłustego serka kanapkowo – sałatkowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • ok. 24 szt. kaparów,
  • świeży koperek.

Przygotowanie

Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy  i pieczemy ok. 12 min,wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Kurki:

Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Grzyby nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku będą słone. Odstawiamy do przestygnięcia.

Masa:

Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek  i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Masę serowo – jajeczną przelewamy na upieczone ciasto, dodajemy na wierzch kurki, po kilka ziarenek kapary i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

2 komentarze

  1. Unknown

    Połączenie kurek i tarty w cudnie minimalistyczny sposób – fantastycznie
    Dziękuję za udział w akcji: "Pora na kurki 2015".
    Pozdrawiam
    smakowitejadlo.com

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ja również dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl