Ravioli ze szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy.
Składniki
na 6 porcji:
ciasto:
- 220 g mąki pszennej,
- 2 całe jajka i jedno żółtko,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli himalajskiej,
pozostałe składniki:
- 200 g mrożonych liści szpinaku,
- 100 ml śmietany 30%,
- 50 g sera koziego ziołowego,
- 6 jajek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- sok z jednej małej cytryny,
- świeży tymianek,
- 20 g startego sera żółtego,
- ocet do gotowania jajek – 1 łyżka na 500 ml wody,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku.
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano.
Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką.
Na jednej z części ciasta nakładamy szpinak w odstępach ok. 4 cm (ok. 1 łyżka na jedno ravioli), na środku palcem robimy wgłębienie i dodajemy po ½ łyżeczki sera koziego. Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (żeby się ciasto dobrze skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, wyjmujemy łyżką z otworami.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy igiełki tymianku i całość podgrzewamy. Dolewamy śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny i ser, podgrzewamy do pierwszego wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jajko w koszulce:
Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500 ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Gotujemy około 3 min i wyjmujemy je łyżką cedzakową,
Jajko przekładamy na talerz, na nie nakładamy ravioli i całość polewamy sosem cytrynowo –śmietanowo -serowym. Przed podaniem żółtko przebijamy, żeby się rozlało. Posypujemy pieprzem i tymiankiem.
Rada: kolejność przygotowania dania:
sos przygotowujemy w momencie gotowania się wody na jajka i ravioli.
sajka gotujemy równocześnie z ravioli pamiętając o czasie, jajka – 3 min, ravioli – 2 min.
0 komentarzy