LATO…… gorące słońce, szaleństwo owocowe, smaki wyjątkowe. SERNIK…..na zimno przygotowany, z galaretką z podany. SMAK….delikatny, waniliowy i mocno owocowy.
Składniki
na wysoką formę prostokątną 28/18 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm:
sernik:
- 1 kg serek mielonego o smaku waniliowym (najlepiej wyjąć go z lodówki ok. 30 min przed przygotowaniem, żeby nie był za zimy),
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 1 opakowanie mix do śmietany (13 g),
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania żelatyny – fix do deserów na zimno (2×60 g),
- 200 ml mleka,
galaretka owocowa:
- 0,5 kg mieszanki owoców: jagody, jeżyny, truskawki, maliny,
- 1 mały banan,
- 2 galaretki przeźroczyste smak cytrusowy,
- 500 ml wody,
- ewentualnie cukier puder do smaku.
Przygotowanie
masa serowa:
Przygotowujemy formę, wykładamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Śmietankę ubijamy z fiksem do śmietany i cukrem pudrem. Ser przekładamy do miksera i miksujemy kilka sekund.
Mleko zagotowujemy, wsypujemy żelatynę i energicznym ruchem mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Żelatynę przekładamy do sera i od razu całość miksujemy na wysokich obrotach, żeby składniki się połączyły. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min). Masę serową jak najszybciej przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy i przekładamy do lodówki.
galaretka owocowa:
Wszystkie owoce miksujemy w blenderem. Obydwie galaretki rozpuszczamy a 500 ml wody.
Owoce zalewamy gorącą galaretką, całość dokładnie miksujemy. Można dosłodzić do smaku, wszystko zależy jakiej mieszanki owoców użyjecie. Przelewamy przez gęste sito, przecieramy, żeby oddzielić pestki i skórki. Odstawiamy do przestygnięcia.
Pianka powstaje przez energiczne miksowanie lub ubicie trzepaczką.
Zimną galaretkę przelewamy na masę serową i pozostawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
0 komentarzy