Warzywne risotto po meksykańsku

24 paź, 2019 | DANIA JARSKIE, RISOTTO, RYŻ, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Risotto należy do dań, które na patelni się przygotowuje i zawsze dobrze smakuje, bo to ryż podsmażony, w bulionie uduszony, z dodatkami zmieszany i na świeżo podawany. Polecam risotto w którym smak słodkiej i chrupiącej kukurydzy odnajdziecie i zielony groszek oraz paprykę czerwoną w smaku odkryjecie. Ser sprawił, że risotto jeszcze bardziej zrobiło się kremowe, a zioła i przyprawy wyjątkowe.

Składniki

na ok 2-3 porcje:

  • 150 g ryżu na risotto,
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 mała biała cebula,
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego,
  • 1 puszka mix meksykański Rolnik (kukurydza groszek, czerwona papryka),
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru,
  • 1 łyżka przypraw  – suszonych pomidorów z chili,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • pęczek szczypiorku,
  • ok. 25 g startego drobno sera grana padano,
  • listki świeżej bazylii.

Przygotowanie

W rondelku podgrzewamy bulion i trzymamy go cały czas na wolnym ogniu.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wsypujemy ryż, rozprowadzamy go na płasko i podsmażamy do momentu aż ziarenka staną się szkliste, nie zapominamy o mieszaniu. Do ryżu wlewamy niewielką ilość bulionu, tylko tyle żeby go przykrył. Ryż podczas podgrzewania cały czas, delikatnie mieszamy.

Bulion dolewamy stopniowo i tylko tyle, żeby ryż go wchłaniał do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.

W miedzy czasie dodajemy cząber, oregano oraz suszone pomidory z czosnkiem.

Kiedy ryż będzie miękki dodajemy mix meksykański, ser, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i całość delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Podajemy z listkami świeżej bazylii i dodatkowo posypujemy serem i szczypiorkiem.

Rada: pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!! 

Generalna reguła brzmi: bulionu powinno być trzy razy więcej (objętościowo), niż ryżu. Szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Bulion musi być przez cały czas gotowania risotta bardzo gorący! Najlepiej ustawić go obok garnka z ryżem na malutkim płomieniu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl