Spaghetti z pastą serowo oliwkową i prażonym słonecznikiem

3 sty, 2017 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kiedy czasu nie mamy, to za gotowanie obiadu z makaronu się zabieramy. Na al dente zawsze go gotujemy i na różne sposoby podajemy. Szybko, tanio, bez wielkiego kombinowania i już można zabierać się do zjadania. Polecam wypróbować, a czas zaoszczędzony na przyjemności zachować. 

Składniki

na ok.  3 porcje:

pasta:

  • 100 g zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonej naci pietruszki lub świeżej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 g sera camembert,

ponadto:

  • 150 g spaghetti ,
  • 5 łyżek słonecznika,
  • świeża rukola.

 

Przygotowanie

Pasta oliwkowa:

Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nać pietruszki, dolewamy olej i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Na suchej patelni prażymy słonecznik, (4 łyżeczki pozostawiamy), który dodajemy do przygotowanej pasty.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

Pastę podgrzewamy na patelni i dodajemy do niej makaron, delikatnie mieszamy.

Spaghetti podajemy z świeżą rukolą i prażonym słonecznikiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl