Kiedy czasu nie mamy, to za gotowanie obiadu z makaronu się zabieramy. Na al dente zawsze go gotujemy i na różne sposoby podajemy. Szybko, tanio, bez wielkiego kombinowania i już można zabierać się do zjadania. Polecam wypróbować, a czas zaoszczędzony na przyjemności zachować.
Składniki
na ok. 3 porcje:
pasta:
- 100 g zielonych oliwek bez pestek,
- 2 łyżeczki kaparów,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 1 łyżeczka suszonej naci pietruszki lub świeżej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 100 g sera camembert,
ponadto:
- 150 g spaghetti ,
- 5 łyżek słonecznika,
- świeża rukola.
Przygotowanie
Pasta oliwkowa:
Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nać pietruszki, dolewamy olej i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, (4 łyżeczki pozostawiamy), który dodajemy do przygotowanej pasty.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Pastę podgrzewamy na patelni i dodajemy do niej makaron, delikatnie mieszamy.
Spaghetti podajemy z świeżą rukolą i prażonym słonecznikiem.
0 komentarzy