Ciasto na chleb zostało wyrobione, na części podzielone, na paski rozwałkowane i musztardą posmarowane. Ciasto w harmonijkę złożone i do keksówki ułożone, czekało na wyrośnięcie, po wierzchu jajkiem muśnięte, w piekarniku upieczone, a po przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone.
Składniki
na keksówkę o wymiarach ok. 25/12 cm
ciasto:
- 30 g świeżych drożdży,
- ok. 700 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550,
- ½ łyżeczki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 400 ml ciepłej wody,
ponadto:
- ok. 80 g musztardy rosyjskiej bardzo ostrej (pół słoiczka 180 g),
- 1 jajko,
- mąka do podsypania,
- masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, cukier, ok. 200 g maki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, ale krótko.
Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy pasek o szerokości ok. 8 cm (mniej niż wysokość keksówki) i dł. ok. 60 cm.
Rada: paski nie muszą być idealne.
Każda część ciasta smarujemy musztardą i składamy na jak harmonijkę o długości ok. 10 – 12 cm (szerokość keksówki).
Foremkę stawiamy pionowo i opieramy, żeby nam się nie przewróciła. Układamy złożone ciasta, jedno na drugim tak, łączenia przylegały do dłuższych boków formy. Foremkę odwracamy, ciasto można prezesując na środek i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200°C. ok. 35 min. W połowie pieczenia ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekło. Sprawdzamy za pomocą długiej wykałaczki czy się upiekło.
Ale super pomysł!
I smaczny, dziękuję 🙂
No nie powiem ciekawy te chleb
Taki inny niż zawsze 🙂