Chleb pszenny musztardowy

8 lut, 2017 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Ciasto na chleb zostało wyrobione, na części podzielone, na paski rozwałkowane i musztardą posmarowane. Ciasto w harmonijkę złożone i do keksówki ułożone, czekało na wyrośnięcie, po wierzchu jajkiem muśnięte, w piekarniku upieczone, a po przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone. 

Składniki

na keksówkę  o wymiarach  ok. 25/12 cm

ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • ok. 700 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 400 ml ciepłej wody,

ponadto:

  • ok. 80 g musztardy rosyjskiej bardzo ostrej (pół słoiczka 180 g),
  • 1 jajko,
  • mąka do podsypania,
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, cukier, ok. 200 g maki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, ale krótko.

Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy pasek o szerokości ok. 8 cm  (mniej niż wysokość keksówki) i dł. ok. 60 cm.

Rada: paski nie muszą być idealne.

Każda część ciasta smarujemy musztardą i składamy na jak harmonijkę o długości ok. 10 – 12 cm (szerokość keksówki).

Foremkę stawiamy pionowo i opieramy, żeby nam się nie przewróciła. Układamy złożone ciasta, jedno na drugim tak, łączenia przylegały do dłuższych boków formy. Foremkę odwracamy, ciasto można prezesując na środek i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w  200°C. ok. 35 min. W połowie pieczenia ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekło. Sprawdzamy za pomocą długiej wykałaczki czy się upiekło. 

4 komentarze

  1. Tyna

    Ale super pomysł!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      I smaczny, dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    No nie powiem ciekawy te chleb

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Taki inny niż zawsze 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl