Makaron z grzybami leśnymi

6 paź, 2019 | DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Każda pora roku kusi swoimi smakami, dodatkowo lato, jesień kojarzy mi się z leśnymi wędrówkami, gdzie grzyby zbieram, a potem do gotowania z nimi się zabieram. Świeże najlepiej smakują, dlatego w moich daniach od razu „lądują”. Czasem nieźle kombinuję, a czasem coś na szybko przygotowuję. 
To danie do ekspresowych zaliczyłam bo w czasie gotowania makaronu je zrobiłam. Fajne, nieskomplikowane, aromatyczne, smaczne danie. Grzyby, przypraw, świeże zioła i wstążki makaronowe, to połączenie letnio jesienne, bardzo wyjątkowe. 

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki Lubella,
  • 1 duża cebula,
  • ok. 600 g oczyszczonych grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 2 – 3 liście świeżego lubczyku,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • szczypta suszonego chili jalapeno,
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • listki świeżej mięty,
  • ser twardy np. parmezan, gana padano.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka (na połowę, a następnie w plasterki  po długości).

Z grzybów oddzielamy kapelusze od trzonu tzw. nóżek, które kroimy w plasterki. Kapelusze dzielimy na większe kawałki, lub plastry.

Rada: kiedy zaczynamy smażyć cebulę, nastawiamy wodę na makaron.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebule z dodatkiem soli. Dodajemy grzyby, masło, smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie wlewamy sos sojowy, posiekane drobno liście lubczyku oraz curry , dusimy pod przykryciem.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.  WAŻNE –  100 ml wody z odcedzonego makaronu zostawiamy.

Kiedy grzyby będą gotowe dolewamy śmietanki, wlewamy gorącą wodę w której gotował się makaron, mieszamy i podgrzewamy 2-3 min.

Dodajemy makaron, najlepiej prosto po odcedzeniu.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem,  dodajemy dużą ilość posiekanego szczypiorku, mieszamy i chwilkę (1 min) pozostawiamy pod przykryciem do połączenia smaków.

Makaron z grzybami podajemy z świeżymi listkami mięty i płatkami startego sera.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl