Chleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje.
Składniki
- 50 g drożdży,
- 320 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki cukru,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 80 g czarnych oliwek.
Przygotowanie
W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wyrabiamy zagniatając ciasto z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza. Formujemy kule, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Czarne oliwki kroimy w plasterki, oprószamy w mące i dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 30 min.
0 komentarzy