Świąteczny chleb oliwkowy

23 gru, 2014 | PIECZYWO, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Chleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje.

Składniki

  • 50 g drożdży,
  • 320 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 75 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 80 g czarnych oliwek.

Przygotowanie

W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli.  Dokładnie wyrabiamy  zagniatając ciasto z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza. Formujemy kule, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Czarne oliwki kroimy w plasterki, oprószamy w mące i dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 30 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl