Cudownie kremowa, w smaku wyjątkowa, zupa pomidorowa.
Z pomidorów malinowych przygotowana, z dodatkiem świeżych malin gotowana, przyprawami Appetita do smaku doprawiana, z jogurtem i malinami stylowo podawana.
Składniki
czas przygotowania: ok.75 min
- 1,5 kg pomidorów malinowych,
- 200 g marchwi,
- 2 cebule czerwone,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 100 g malin,
- 1 gałązka świeżego lubczyku,
- pieprz czarny mielony Appetita,
- papryka słodka mielona Appetita,
- kurkuma mielona Appetita,
- sól do smaku,
ponadto:
- jogurt grecki,
- maliny,
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, a marchew w plasterki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z marchewką, dodać pomidory i lubczyk.
Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz., dodać maliny i po 10 min zmiksować na gładki krem, przetrzeć przez gęste sito.
Dodać ½ płaskiej łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę papryki słodkiej czerwonej, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Zupę podawać z jogurtem greckim, malinami, zieloną pietruszką i oprószamy mieloną słodką papryką.
0 komentarzy