Placki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają.
Składniki
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu),
- ½ łyżeczka soli,
- woda,
- olej rzepakowy,
nadzienie:
- 150 g ugotowanego i obranego bobu,
- 50 g oliwek zielonych,
- pęczek zielonej pietruszki,
- ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry,
- szczypta skórki otartej z cytryny,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony.
Przygotowanie
ciasto: mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem.
nadzienie: bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego krążka układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki.
Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Pod koniec pieczenia, placki smarujemy olejem i grillujemy jeszcze chwilę.
Rada : jeśli ciasto odstawimy na 15 min do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi się bardziej elastyczne.
0 komentarzy