Paratha z zielonym nadzieniem

6 paź, 2014 | GRILL, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Placki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają.

Składniki

ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu),
  • ½ łyżeczka soli,
  • woda,
  • olej rzepakowy,

nadzienie:

  • 150 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 50 g oliwek zielonych,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry,
  • szczypta skórki otartej z cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony. 

Przygotowanie

ciasto: mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem.

nadzienie: bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku.

Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego krążka układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. 

Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Pod koniec pieczenia, placki smarujemy olejem i grillujemy jeszcze chwilę.

Rada : jeśli ciasto odstawimy na 15 min do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi się bardziej elastyczne.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl