Pomidory suszone z olejem zmiksowane, z zaczynem drożdżowym i mąką zmieszane, mieszanką przypraw ziół toskańskich i pieprzem doprawione z pestkami dyni i słonecznika wyrobione. Ciasto na 12 części podzielone, zrolowane i skręcone, wyrośnięte i upieczone, ze smakiem wielkim zostały zjedzone. Smak niebanalny, smaczny i z pewnością oryginalny.
Składniki
na 12 szt.:
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 g mąki z pełnego przemiału,
- 200 g mąki tortowej extra,
- 16 szt. pomidorów suszonych w oleju (150 g),
- 40 ml oleju z pomidorów suszonych,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 50 g pestek dyni,
- 50 g słonecznika łuskanego,
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego,
- 3 łyżeczki ziół toskańskich – mieszanki przypraw
- 1 płaska łyżeczka soli, do smaku.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i mieszamy z połową mąki z pełnego przemiału.
Rada: do mieszania można użyć dużej drewnianej łyżki, trzepaczki, lub wymieszać za pomocą robota z hakiem.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej.
Pomidory z olejem miksujemy do uzyskania pasty. Słonecznik, dynię prażymy na suchej patelni.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy pomidory, pieprz, zioła toskańskie i całość mieszamy. Przesiewamy pozostałą część mąki z pełnego przemiały, mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej, pestki dyni, słonecznik, mieszamy, doprawiamy solą.
Ciasto wyrabiamy z pozostałą mąką tortową, do uzyskania elastycznej masy.
Formułujemy wałek, który dzielimy na ok. 12 porcji.
Z każdego kawałka ciasta rolujemy długi, cienki wałeczek (długość ok. 25 cm), który składamy w połowie i ze sobą skręcamy, końcówkę łączymy przez dociśnięcie. Tak przygotowane pałeczki przekładamy na dużą blachę od piekarnika podsypaną mąką.
Pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 45 min do wyrośnięcia. Pieczemy w 180°C ok. 20 min.
0 komentarzy