Świąteczne ciasteczka kakaowe

12 gru, 2016 | BOŻE NARODZENIE, CIASTECZKA, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Święta kojarzą nam się z piernikami, wigilijnymi daniami, choinką pięknie  ozdobioną i kolędą ulubioną.  To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności. Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania. Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych, ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję. Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie plastyczne improwizowanie, wyglądają wówczas oryginalnie choć nie zawsze wyjdą idealnie. Liczy się radość przy ich ozdabianiu i smak przy zjadaniu.

Składniki

ponad 100 szt.

  • 250 g masła lub  margaryny,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 duże jajko,
  • 600 g mąki,
  • 3 duże łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,

ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • białka,
  • cukier puder,
  • sok z cytryny,
  • perełki dekoracyjne. 

Przygotowanie

Ciastka:

Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao.

W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Przelewamy  je do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy. Powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka, plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Ciasto porcjami (nie uzywane ciasto trzymamy w lodówce) rozwałkowujemy na  grubość maksymalnie 5 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 – 10 min.  

Rada: żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą.  Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. 

Lukier:

Proporcje  1 szklanka cukru pudru na 1 białko.

Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny. 

Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie. 

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    Ale smacznie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Kubełek Smakowy

    Cudeńka 😉

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂 🙂 🙂 dziękuję również 🙂

      Odpowiedz
  3. Aleksandra

    Rewelacyjne są te ciastka i apetycznie wyglądają. Przydałyby się na święta w takiej formie też pierniczki. Może nawet skorzystam z tego przepisu. Jednak większość ciast takich jak makowiec, sernik i tartę będę zamawiać w tej cukierni https://deserownia.eu . Mają bardzo bogatą ofertę wypieków opartych na tradycyjnej polskiej kuchni.

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję, pierniczki też będę robić 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl