Święta kojarzą nam się z piernikami, wigilijnymi daniami, choinką pięknie ozdobioną i kolędą ulubioną. To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności. Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania. Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych, ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję. Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie plastyczne improwizowanie, wyglądają wówczas oryginalnie choć nie zawsze wyjdą idealnie. Liczy się radość przy ich ozdabianiu i smak przy zjadaniu.
Składniki
ponad 100 szt.
- 250 g masła lub margaryny,
- 200 g cukru pudru,
- 1 duże jajko,
- 600 g mąki,
- 3 duże łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
ponadto:
- mąka do podsypania,
- białka,
- cukier puder,
- sok z cytryny,
- perełki dekoracyjne.
Przygotowanie
Ciastka:
Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao.
W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Przelewamy je do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy. Powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka, plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Ciasto porcjami (nie uzywane ciasto trzymamy w lodówce) rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 5 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 – 10 min.
Rada: żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć.
Lukier:
Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko.
Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny.
Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie.
Ale smacznie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂
Cudeńka 😉
🙂 🙂 🙂 dziękuję również 🙂
Rewelacyjne są te ciastka i apetycznie wyglądają. Przydałyby się na święta w takiej formie też pierniczki. Może nawet skorzystam z tego przepisu. Jednak większość ciast takich jak makowiec, sernik i tartę będę zamawiać w tej cukierni https://deserownia.eu . Mają bardzo bogatą ofertę wypieków opartych na tradycyjnej polskiej kuchni.
Dziękuję, pierniczki też będę robić 🙂 Pozdrawiam 🙂