Grillowane pszenne placki na jogurcie

3 sie, 2023 | GRILL, PIECZYWO, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

Placki jogurtem naturalnym o łagodnym smaku inspirowane, na rożnie grillowane.  Przekąska prosto z grilla do zjadania, idealna z delikatnym jogurtem ze szczypiorkiem do degustowania. Bardzo szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej się grilluje. Na ciepło i zimno znakomite, same lub jako dodatek zamiast pieczywa wyśmienite.

Składniki

na ok. 12 szt.

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml jogurtu naturalnego  łagodnym smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 15 g świeżych drożdży,

ponadto:

  • pęczek szczypiorku,
  • jogurt naturalny.

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z olejem, jogurtem (temp. pokojowa) i cukrem. Po 15 min dodać mąkę wymieszaną z solą sól, wyrobić sprężyste ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min, do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto, ewentualnie dodać mąki. Podzielić na ok. 12 porcji. Każdą część porcjami rozwałkować jak najcieniej podsypując mąką.

Placki piec z dwóch stron, na rozgrzanym grillu (temp. ok. 210°C). Pilnować,  żeby się nie spiekły, ponieważ mała chwila nieuwagi, a ciasto się spali.

Ciasto można piec również na kratce od piekarnika,  pojedynczo w 220°C przez ok.  3 min.

Propozycja podania; z jogurtem naturalnym z dodatkiem posiekanego szczypiorku i doprawione solą i pieprzem.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl