Placki jogurtem naturalnym o łagodnym smaku inspirowane, na rożnie grillowane. Przekąska prosto z grilla do zjadania, idealna z delikatnym jogurtem ze szczypiorkiem do degustowania. Bardzo szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej się grilluje. Na ciepło i zimno znakomite, same lub jako dodatek zamiast pieczywa wyśmienite.
Składniki
na ok. 12 szt.
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml jogurtu naturalnego łagodnym smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczka cukru,
- sól, pieprz do smaku,
- 15 g świeżych drożdży,
ponadto:
- pęczek szczypiorku,
- jogurt naturalny.
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z olejem, jogurtem (temp. pokojowa) i cukrem. Po 15 min dodać mąkę wymieszaną z solą sól, wyrobić sprężyste ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min, do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto, ewentualnie dodać mąki. Podzielić na ok. 12 porcji. Każdą część porcjami rozwałkować jak najcieniej podsypując mąką.
Placki piec z dwóch stron, na rozgrzanym grillu (temp. ok. 210°C). Pilnować, żeby się nie spiekły, ponieważ mała chwila nieuwagi, a ciasto się spali.
Ciasto można piec również na kratce od piekarnika, pojedynczo w 220°C przez ok. 3 min.
Propozycja podania; z jogurtem naturalnym z dodatkiem posiekanego szczypiorku i doprawione solą i pieprzem.
0 komentarzy