Jedne warzywa smażymy, inne na nich dusimy. Makaron na al dente ugotowany, do warzyw dokładamy. Całość ziołami i przyprawami doprawiamy i w max. 30 min obiad mamy.
Składniki
- 1 duża cebula różowa,
- 1 papryka czerwona,
- 3 łyżki oleju rzepakowego smakowego – pomidory, czosnek, bazylia,
- 200 g mrożonego szpinaku liście – Hortex,
- 100 g mrożonego groszku zielonego – Hortex,
- garść świeżych, zielonych szparagów,
- ok. 250 g makaronu maccheroni,
- garść świeżej mięty,
- świeży tymianek,
- 1 płaska łyżeczka suszonych pomidorów z chili (mieszanka przypraw),
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- ser żółty długodojrzewający – np. grana padano.
Przygotowanie
Obraną cebulę kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę w kostkę. Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk, pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min, dzielimy na 3 – 4 części.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na niej cebulę z dodatkiem cukru. Dodajemy paprykę i całość podsmażamy, aż cebula nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą do smaku. Następnie dodajemy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Kostki szpinaku powinny się całkowicie rozmrozić.
Dodajemy szparagi, groszek i dusimy pod przykryciem do momentu, aż szparagi będą al denta (ok. 5 min w zależności od ich grubości).
W trakcie przygotowywania warzyw, gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente.
Gorący makaron dodajemy do warzyw mieszamy.
Dodajemy suszone pomidory z chili, posiekaną mięte, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warzywa z makaronem podajemy z świeżymi listkami tymianku i płatkami sera.
0 komentarzy