Makaron z ziołami i sałatą lodową ( wszystko z domowego ogródka) to danie ekspresowe i myślę, że nietypowe. Zioła często do dań z makaronem są dodawane, ale z sałatą lodową podsmażane, smakiem zaskoczą z pewnością, a jego przygotowanie łatwością. Czas dania to tylko czas makaronu gotowania i 2 min podgrzewania.
Składniki
- 100 g makaronu farfalle,
- garść listków świeżej mięty,
- garść listków świeżej pietruszki,
- pęczek świeżego cienkiego szczypiorku,
- 1 młoda cebula ze szczypiorem.
- 4 liście sałaty lodowej,
- 3 -4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Cebulę kroimy w wiórka, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek, pietruszkę i mięte siekamy (kilka listków zostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, dodajemy makaron, szczypiorek, miętę, sałatę, pietruszkę, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy max 2 min.
Makaron podajemy z listkami mięty i pietruszki, które nie zostały pokrojone.
Z dodatkiem sałaty lodowej się jeszcze nie spotkałam
Czasem trzeba w kuchni zaryzykować, a delikatnie podsmażona sałata fajnie smakuje 🙂