Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką

6 sie, 2019 | PRZYSTAWKI, RYBY, RYŻ, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czasami gotowe produkty wykorzystujemy, z których szybkie dania przygotowujemy. Bo jeśli czasu nie mamy, albo niespodziewanego gościa w drzwiach witamy, to można proste danie w fajnej, nowej odsłonie „ugotować” i po kilku minutach już podać. Ja tym razem gotowy ryż w stylu meksykańskim tylko podgrzałam, ale świeżych ziół, mini marchewki, tuńczyka i kapary dodałam. Całość na mniejsze porcje, przystawki podzieliłam i botwinką ozdobiłam. Myślę, że tak jak na zdjęciu podane, będzie to smaczne i dla oczu atrakcyjne danie.

Składniki

na ok 2 osoby:

  • 1 opakowanie  gotowego dania z ryżem – Ryż w stylu meksykańskim MEXICAN STYLE  RICE 250 g Uncle Ben’s
  • tuńczyk w kawałkach  w sosie własnym  puszka 150 g,
  • 3  łyżki wody.
  • 130 g mini marchewki młodej lub z puszki,

po garści świeżych ziół:

  • nać pietruszki,
  • mięta zwykła,
  • mięta pieprzowa,

ponadto:

  • 1 łyżka kapary,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • listki botwinki.

Przygotowanie

Jeśli używany  mrożonych lub świeżych marchewek należy je pierwsze ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ½ płaskiej łyżeczki cukru.

Zioła siekamy, tuńczyka odlewamy z zalewy.

Na dużej patelni  jednocześnie podgrzewamy ryż z dodatkiem wody, tuńczyka i marchewki. Zajmuje to ok. 4 mim. Dodajemy kapary, zioła i całość delikatnie mieszamy.

Podajemy z botwinką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl