Sezon na cukinie teraz mamy, na różne sposoby je przygotowujemy i zjadamy. Moja propozycja jest w przygotowaniu banalna, za to w smaku jak dla mnie idealna. Można ją później na różne sposoby podawać, jako sałatkę do obiadu na ciepło, czy zimno podawać. Można np. ze słodką śmietanką ją zagotować, makaron i ser dodać. To propozycja na obiad ekspresowy, prosty, ale w smaku wyjątkowy.
Składniki
- 1500 g młodej cukinii (5 szt. niewielkich),
- 2 białe cebule ok. 300 g,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- 70 ml oleju rzepakowego,
- pieprz czarny mielony,
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu cytrynowego,
- na czubek łyżeczki świeżo mielonego pieprzu zielonego,
- ½ płaskiej łyżeczki cukru,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić po długości na plastry, następnie cienkie słupki i drobną kostkę. Przełożyć do dużej miski, dodać 1 płaską łyżkę soli, kurkumę i wymieszać. Pozostawić na ok. 20 min, żeby puściła sok. Przełożyć na sito, żeby oddzielić sok od miąższu.
WAŻNE soku z cukinii nie wylewamy!
Cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek, koperek posiekać. W dużym garnku o szerokim dnie zeszklić na zloty kolor cebulę, pod koniec dodać cukier i sól do smaku.
Dodać miąższ cukinii, smażyć ok. 15 min, od czasu do czasu mieszać. Wlać sok z cukinii, dodać pieprz cytrynowy, zielony i pieprz czarny do smaku. Dusić ok. 5 min, wymieszać z ziołami, ewentualnie doprawić solą.
Gorącą cukinię przełożyć (wcześniej wyparzonych) słoików. Po przestygnięciu przechowywać w lodówce do 3-4 dni, jeśli chcemy na dłużej, należy wykonać pasteryzację w wodzie przez ok. 30 min.
0 komentarzy