Pszenne podpłomyki z białą fasolą

23 lip, 2016 | PIECZYWO, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Podpłomyki z dodatkiem ugotowanej białej fasoli przygotowałam, które w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku wypiekałam. Takie podpłomyki to idealna przekąska lub dodatek, do grillowanych kiełbasek, czy sałatek. Można je same zajadać lub z ulubionymi pastami podawać. Pieczywo idealnie zastępują, a dzięki fasoli ciekawie smakują.

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 150 ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarny świeżo mielonego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g ugotowanej fasoli jaś,
  • ponadto:
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy (bez soli) do miękkości, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera (kilka sztuk fasoli bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy pod koniec do ciasta). 

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, pieprz i  fasolę zmiksowaną blenderem oraz w kawałkach. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od dłoni.

Z ciasta robimy wałek, dzielimy na ok. 13 części. Każdą rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. 

Rada: porcje ciasta można wałkować na papierze do pieczenia, ułatwi nam to odklejanie bardzo cienkiego krążka.

Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika,  pojedynczo w 250°C przez ok.  3 min.

Rada: jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki.

6 komentarzy

  1. ewa

    pamiętam jak kiedyś takie placki robiła moja babcia… 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ja też mam wspomnienia z dziecinnych lat i dlatego warto wrócić do dawnych smaków 🙂

      Odpowiedz
  2. Justyna K

    podpłomyki przywodzą mi na myśl dzieciństwo.. 🙂 zapraszam na mojego bloga -> kucharzowanienamaxa.blogspot.com/

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂 Dziękuję za zaproszenie 🙂

      Odpowiedz
  3. Zuzia

    Uwielbiam je 😉 U Mnie dzisiaj sałatka z zielonym makaronem 😉

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      A ja makarony uwielbiam, a sałatka na zielono brzmi ciekawie 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl