NADZIANY SCHAB Z KLUSECZKAMI czyli schab farszem ze szpinaku i sera wypełniony, dodatkowo liśćmi szpinaku i szynką serrano otulony. Z kluskami śląskimi podany i np. z buraczkami czerwonymi zjadany. Soli do mięsa nie dodajemy, bo w serze i szynce ją znajdujemy.
Składniki
faszerowany schab:
- ok. 1700 g schabu,
- 1 opakowanie serka śmietankowo kanapkowego półtłustego (270 g),
- ok. 6 duże garście świeżego szpinaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku Appetita,
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Appetita,
- 4 garście świeżego szpinaku,
- ok. 200 g – 250 g szynki serrano w plasterkach,
- 2 łyżki majeranku,
kluski śląskie:
- 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych,
- 1 małe jajko,
- ok. 100 g mąki ziemniaczanej,
- sól do smaku,
ponadto:
- masło,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku Appetita,
- np. buraczki czerwone.
Przygotowanie
schab:
Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie cienkim długim nożem robimy otwór wzdłuż schabu. Otwór powinien być na wylot o szerokości ok. 5 cm, za pomocą łyżki drewnianej (długą częścią) możemy ją rozszerzyć. Schab nacieramy z zewnątrz majerankiem, nie solimy !
farsz:
4 garście szpinaku lekko blendujemy lub bardzo drobno kroimy. Następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym, czosnkiem i pieprzem (na ostro). Za pomocą łyżki drewnianej zapełniamy farszem otwór w schabie.
Rada: wkładamy z jednej str. do momentu aż zauważymy farsz w jego drugim końcu.
Pozostała częścią farszu nacieramy cały schab, następnie „przyklejamy” do niego całe liście szpinaku. Schab owijamy plastrami szynki serrano, nie zapominając o bokach z farszem. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia i dość ciasno związujemy jego końce.
Przekładamy na brytfankę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C. W tej temp. pieczemy ok. 15 min, następnie 1 godz. 45 min w temp 170°C.
Mięso zostawiamy na kilka min, żeby odpoczęło. Ważne do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku.
kluski śląskie:
Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części.
Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, i wbijamy roztrzepane jajko. Dodajemy z powrotem odłożone ziemniaki. Taka metoda sprawdzi się przy każdej ilości ziemniaków.
Ciasto zagniatamy na jednolitą, gładką masę.
Z ciasta dzielimy na 2-3 części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia. Podajemy z polanym stopionym masłem.
0 komentarzy