Rogaliki kokosowe

10 sty, 2016 | ROGALE, SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Małe rogaliki z nadzieniem kokosowym przygotowałam, a z tego przepisu aż 64 szt. otrzymałam. Nie za słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować. 

Składniki

nadzienie:

  • 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych,
  • 50 ml syropu klonowego,
  • 200 ml mleka 3,2%,
  • 70 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,

ciasto:

  • ok. 800 g mąki, typ 480,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka 3,2%,
  • 150 g cukru białego,
  • 150 g masła,
  • 3 jajka,

ponadto:

  • jajko do posmarowania rogali,
  • mąka do podsypania,
  • cukier puder.

Przygotowanie

Nadzienie:

Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos i delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Uważamy, żeby nam się nie przypalił. Dodajemy syrop klonowy, wlewamy mleko, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, przelewamy do kokosu, dodajemy cukru trzcinowego i całość ponownie mieszamy.

Ciasto:

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia.

W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką, powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto  i nadzienie dzielimy na 4 równe części.

 Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. 

Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy na łączeniu ciasta. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.

Porcja z jednego krążka, zajmuje całą blachę.  

Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta.

Rogaliki pieczemy maksymalnie 15 min w 180°C.

Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.

Rada: Jeśli mamy 2 blachy, to rogaliki jedne się pieką, a kolejne w tym czasie sobie  rosną.

6 komentarzy

  1. krzywa kromeczka

    o wow. ile ciasteczek. 🙂 super

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂

      Odpowiedz
  2. Unknown

    Czy ciasto musi wyrastac po wyrabianiu ?

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Nie czekałam, ciasto od razu wałkowałam, tylko pierwsze zrobione rogaliki chwilkę poleżały zanim piekarnik się nagrzał.

      Odpowiedz
  3. Anonimowy

    Hej,
    Widzę,że posiadasz stolnicę firmy Tupperware a używasz metalowego noża do pizzy, a nie powinno się używać ostrych narzędzi do niej, skontaktuj się z osoba u której kupowałaś stolnicę lub znajdź konsultanta w najbliższej okolicy i zainwestuj w specjalną łyżkę ok 17 zł (JEST ŚWIETNA)nie tylko do stolnicy, ale i do misek tej firmy a myślę że nie są Ci obce.
    Rogaliki wyglądają bosko na pewno je zrobię.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję za zwrócenie uwagi, jak już pokroiłam to się kapnęłam, że nie można, a raczej nie powinno się używać ostrych narządzi, ale na szczęście nic się nie stało. stolnica cała, ale rozglądnę się za łyżką 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl