Zaznacz stronę

Risotto na zielono z łososiem i podsuszonymi pomidorkami

8 cze, 2021 | DANIA GŁÓWNE, RISOTTO, RYBY, SZPARAGI, SZPINAK | 0 komentarzy

Risotto, delikatne, bardzo kremowe, ze szparagami i dużą ilością świeżych ziół. Pomidorki podsuszone dodały nie tylko smaku, ale i koloru. To danie jednogarnkowe, dla całej rodziny, smaczne i zdrowe. 

Składniki

na ok. 4 porcje.:

  • 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish,
  • 200 g ryżu arborio (na risotto),
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula dymka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść cienkich zielonych szparagów,
  • garść świeżego szpinaku,
  • szczypiorek czosnkowy,
  • świeży koperek,
  • świeża zielona pietruszka,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego,
  • 20 g ser grana padano,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • podsuszone pomidorki koktajlowe,
  • cukier puder.

Przygotowanie

Podsuszone pomidorki:

Rada: pomidorki można przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczku, z dodatkiem oleju.

Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą. Odstawiamy na ok. 10 min, następnie przykrywamy na kilka sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem i czarnym pieprzem świeżo mielonym. Podsuszamy w piekarniku, w temp. 130° C ok. 40 min, czas uzależniony jest od ich wielkości. Mają być wciąż elastyczne, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przygotowujemy warzywa:

Szparagi myjemy, nie obieramy, odrywamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Przecinamy na 2-3 części. Jeśli mamy grube szparagi przekrawamy dodatkowo po długości.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek, koperek, zieloną pietruszkę siekamy. Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca i skrapiamy sokiem z cytryny.

Risotto:

Rada: soli nie używamy, ewentualnie dodajemy na samym końcu.

W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wsypujemy ryż i podsmażamy, 2-3 min. Ziarenka powinny zrobić się szkliste. Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy, do wchłonięcia. Stopniowo, chochelka po chochelce, dolewamy bulion.

Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy rozgniecione awokado, szparagi, pieprz młotkowany, delikatnie mieszamy.

Kiedy ryż będzie idealny, zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła, szpinak, startego sera, masło, doprawiamy pieprzem do smaku i delikatnie mieszamy.

Risotto podajemy z kawałkami łososia SuperFish i pomidorkami. Dodatkowo posypujemy płatkami sera, pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem czosnkowym.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl