Lato owocami nas obdarowuje i smakami czaruje. Jedne w ogrodzie zrywane inne w lesie zbierane. Jeżyny, maliny czy borówki leśne może z wyglądu nie są idealne, ale za to w smaku są niepowtarzalne. To one mnie do przygotowania deseru zainspirowały i na mojej nietypowej tarcie wylądowały. Dlaczego ta tarta jest nietypowa, bo chociaż wygląda niby zwyczajnie, a jednak jest wyjątkowa. Deser słodki, z nutą słoną wyczuwalną, na kruchym spodzie z masą idealną. Masa to słodka śmietanka, cukier puder, jajko, budyń razem zmiksowany, do którego serek topiony śmietankowy został dodany. Maliny dodatkowo w słodzonym soku z cytryny i świeżej mięty namoczone, i w zamrażalniku schłodzone. To deser
nietypowy, w połączeniu z owocami lata jest odlotowy.
Składniki
forma na tarte o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 250 g mąki tortowej,
- 40 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 150 g zimnego masła,
- szczypta soli,
masa:
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 1 jajko,
- 60 g cukru pudru,
- 1 budyń waniliowy 60 g,
- 180 g serka kremowego śmietankowego topionego, 2 opakowania w bloczku,
ponadto:
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- świeże listki mięty.
owoce:
- wiśnie, czarna porzeczka, marakuja,
owoce leśne:
- maliny, jeżyny, jagody,
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę łączymy z solą, cukrem pudrem, dodajemy pokrojone masło. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy na ciasto.
W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody lub mąki, wszystko zależy od wielkości jajka.
Rada: mąkę z masłem najlepiej połączyć za pomocą noża, żeby jak najmniej ogrzewać je rękoma. Wałkujemy przez folię spożywczą.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na ok. 1 godz., do schłodzenia.
Piekarnik nastawiamy na 210°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 – 20 min.
Masa:
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę.
Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, jajkiem, budyniem i serkiem śmietankowym. Masa powinna być idealnie gładka, kremowa.
Masę przekładamy na kruche ciasto, można od razu, na gorące.
Zmniejszamy temp do 160°C i pieczemy ok. 25 min.
Tarte pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie do schłodzenia.
Owoce:
Cukier kryształ rozpuszczamy w soku z cytryny, dodajemy łyżkę bardzo drobno posiekanej mięty, mieszamy. W tym soku mieszamy maliny i chłodzimy w zamrażalniku ok. 15 min.
Tarte podajemy z dużą ilością owoców, oraz z listkami świeżej mięty.
0 komentarzy