Tarta śmietankowa mocno kremowa z owocami

23 lip, 2020 | SŁODKIE WYPIEKI, DESERY, TARTA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Lato owocami nas obdarowuje i smakami czaruje. Jedne w ogrodzie zrywane inne w lesie zbierane. Jeżyny, maliny czy borówki leśne może z wyglądu nie są idealne, ale za to w smaku są niepowtarzalne. To one mnie do przygotowania deseru zainspirowały i na mojej nietypowej tarcie wylądowały. Dlaczego ta tarta jest nietypowa, bo chociaż wygląda niby zwyczajnie, a jednak jest wyjątkowa. Deser słodki, z nutą słoną wyczuwalną, na kruchym spodzie z masą idealną. Masa to słodka śmietanka, cukier puder, jajko, budyń razem zmiksowany, do którego serek topiony śmietankowy został dodany. Maliny dodatkowo w słodzonym soku z cytryny i świeżej mięty namoczone, i w zamrażalniku schłodzone. To deser
nietypowy, w połączeniu z owocami lata jest odlotowy.

Składniki

forma na tarte o średnicy 25 cm:

ciasto:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 150 g zimnego masła,
  • szczypta soli,

masa:

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 jajko,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 budyń waniliowy 60 g,
  • 180 g serka kremowego śmietankowego topionego, 2 opakowania w bloczku,

ponadto:

  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • świeże listki mięty.

owoce:

  • wiśnie, czarna porzeczka, marakuja,

owoce leśne:

  • maliny, jeżyny, jagody,

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę łączymy z solą, cukrem pudrem, dodajemy pokrojone masło. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy na ciasto.

W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody lub mąki, wszystko zależy od wielkości jajka.

 Rada: mąkę z masłem najlepiej połączyć za pomocą noża, żeby jak najmniej ogrzewać je rękoma. Wałkujemy przez folię spożywczą.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na ok. 1 godz., do schłodzenia.

Piekarnik nastawiamy na 210°C.

Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 – 20 min.

 Masa:

W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę.

Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, jajkiem, budyniem i serkiem śmietankowym. Masa powinna być idealnie gładka, kremowa.

Masę przekładamy na kruche ciasto, można od razu, na gorące.

Zmniejszamy temp do 160°C i pieczemy ok. 25 min.

Tarte pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie do schłodzenia.

 Owoce:

Cukier kryształ rozpuszczamy w soku z cytryny, dodajemy łyżkę bardzo drobno posiekanej mięty, mieszamy. W tym soku mieszamy maliny i chłodzimy w zamrażalniku ok. 15 min.

Tarte podajemy z dużą ilością owoców, oraz z listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl