Nie wiem jak to się dzieje, ale kiedy byłam mała, „dzień miał więcej godzin”. Teraz godziny uciekają jedna za drugą, każda minuta jest na wagę złota, czasu ciągle brakuje, a obowiązków coraz więcej. Kiedy mogę dłużej posiedzieć w kuchni, to kombinuję z daniami, ale kiedy czas mnie goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy. Polecam makaron z pieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej nuty smakowej. To danie jest szybkie, smaczne i kremowe.
Składniki
- 300 g pieczarek,
- 1 biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 g sera camembert,
- 100 g mrożonego zielonego groszku,
- 250 g makaronu spaghetti,
- 1 -2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie
Pieczarki, myjemy, suszymy, w razie potrzeby oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, czosnek i całość smażymy.
Sos sojowy mieszamy ze śmietanką. Ser trzemy na tarce. Do pieczarek wlewamy śmietankę, dodajemy ser i całość podgrzewamy.
W czasie smażenia pieczarek, makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, na al dente.
Lekko twardy makaron (wyciągnięty bezpośrednio z wody) dodajemy do pieczarek. Równocześnie dodajemy groszek i całość podgrzewamy, delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypujemy startym serem i zieloną pietruszką.
Rada: jeśli do pieczarek w sosie dodamy lekko twardy makaron, to będzie można go gotować kilka minut, wchłonie sos i nie będzie rozgotowany.
Jeśli użyjecie groszku konserwowego, należy dodać go na samym końcu.
0 komentarzy