Zaznacz stronę

Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami

26 maj, 2019 | KURCZAK, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Szparagi swój sezon maja, ziemniaki młode się zaczynają. Kurczak porą roku się nie przejmuje, bo kiedy chcemy to na obiad się go szykuje. Ziemniaki młode cienką skórkę mają, więc obieranie ich czasu nam nie zabierają. Wystarczy je tylko umyć, czy lekko wyszorować, skórki nie zdejmować, bo będą na patelni podsmażone, następnie na złoty kolor uduszone. Kurczak w tym samym czasie będzie przygotowywany, cytrynowymi smakami doprawiany. Szparagi od mięsa zrobią się gorące, aż będą idealnie chrupiące. Trzy składniki, patelnia i garnek do ich przygotowania, a jaka radość z dobrego obiadu zjadania.

Składniki

ziemniaki:

  • 1 kg młodych ziemniaków (niewielkich, takiej samej wielkości),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 5 ząbków czosnku w łupkach,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,

kurczak:

  • 3 filety z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1 płaska łyżeczka trawy cytrynowej,

ponadto:

  • garść zielonych szparagów.

Przygotowanie

ziemniaki:

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku. Dodajemy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i zalewamy  100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30 min w zależności od wielkości ziemniaków. Kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie, a skórkę mieć przypieczoną. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skorka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.

Rada: w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane.

W tym samym czasie przygotowujemy kurczaka i szparagi.

kurczak:

Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Mięso oprószamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz trawą cytrynową.

W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z dwóch stron tylko tyle, żeby białko się ścięło. Całość dusimy pod przykryciem ok. 25 min, czas w zależności od wielkości filetów.

Rada: mięso powinno dusić się w własnym sosie, ale na samym początku można (po podsmażeniu) można wlać gorącej wody max 50 ml.

szparagi:

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.

Kiedy mięso i ziemniaki będą gotowe, na wierzch kurczaka układamy szparagi, przykrywamy pokrywką i całość dusimy 3-4 min. Szparagi powinny być al dente. Po wyjęciu, tuż przed podaniem doprawiamy do smaku wg uznania, pieprzem, solą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl