Wielkanocna baba drożdżowa w smaku wyjątkowa, bo z sokiem z pomarańczy i świeżą skórką przygotowana, mocno lukrowana, słodkościami i karmelizowaną pomarańczą ozdabiana. To nie babka, a baba, bo rozmiar ma duży, kształt nieidealny, ale za to smak ma genialny.
Składniki
na dużą tortownicę
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka,
- 50 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 pomarańcze,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczka soli,
- 600 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
ponadto:
- 2 łyżki mleka,
- cukier puder,
do ozdoby:
- orzeszki w czekoladzie,
- ciasteczka,
- jajka migdałowe itp.
- świeże listki mięty.
Przygotowanie
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na środku wstawić np. metalową, pustą puszkę po groszku owiniętą papierem do pieczenia, żeby uzyskać otwór jak w babce. Można też upiec jako całość w tortownicy.
Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, z jednej pomarańczy wycisnąć sok, żeby uzyskać ok. 90 ml.
Mleko podgrzać ok. 45°C, rozpuścić w nim masło, przelać do dużej miski. Dodać drożdże, cukier puder i dokładnie wymieszać. Wbić jajka, dodać skórkę i sok z pomarańczy, wsypać 300 g przesianej mąki z solą i całość miksować ok. 3 min.
Dodać stopniowo pozostałą mąkę i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Uformować kulę, zostawić w misce, przykryć bawełnianą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w temp pokojowej.
Ciasto zagnieść, uformować kulę, w środku naciąć X, aby zrobić otwór, przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Posmarować delikatnie mlekiem, piec w 175°C ok. 35 min (sprawdzić, czy w środku się upiekła za pomocą długiej drewnianej wykałaczki).
Babkę ozdobić dużą ilością lukru, słodkościami, karmelizowaną pomarańczą wg własnej inwencji twórczej.
Karmelizowana pomarańcza: drugą pomarańczę pokroić na plasterki, następnie ćwiartki, obsypać cukrem kryształ i podsmażyć na patelni.
0 komentarzy