Ciasto kokosowo migdałowe

14 sty, 2016 | SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Nie macie dużo czasu ani pomysłu na ciasto, to spróbujcie moje przygotować i mam nadzieję, że nie będziecie żałować. Kokos, migdały, cukier razem prażymy i ze śmietanką łączymy. Składniki na ciasto tylko miksujemy, część kokosu dodajemy, resztę na wierzch nakładamy i do piekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy. 

Składniki

na okrągłą formę ok. 24 cm

 

  • 100 g migdałów pokrojonych w kostkę (bez skórki),
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,

ponadto:

  • 4 jaja,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru migdałowego.

Przygotowanie

Na patelni prażymy wiórka kokosowe, migdały z dodatkiem 3 łyżek cukru, zalewamy śmietanką i pozostawiamy do przestygnięcia.

Jajka miksujemy z dodatkiem cukru na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier migdałowy i nadal miksujemy ok. 2 min. Dodajemy połowę masy migdałowo kokosowej i nadal miksujemy, ale tylko do połaczenia składników.

Masę przelewamy  do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dodajemy pozostałą masę kokosowo migdałową i za pomocą widelca delikatnie wbijamy ją w cisto.

Pieczemy 185°C ok. 30 min, do suchego patyczka.

Ciasto po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Rada: jeśli przypieka się kokos, należy przykryć papierem do pieczenia.

6 komentarzy

  1. AZgotuj!

    Wspaniałe:)

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz
  2. ewa

    mogę kawałek ?:)

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      PROSZĘ BARDZO 🙂

      Odpowiedz
  3. Anonimowy

    jajka z cukrem w całości jak długo ubijać? czy oddzielić białka od żółtek i najpierw ubic piane z białek na sztywno? Czy tak długie miksowanie po dodaniu mąki nie sprawi ze wyjdzie zakalec? czy po dodaniu mąki do masy jajecznej nie lepiej jest polączyc się wszystko delikatnie szpatułką, by nie opadła piana z białek…?

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Jajka z cukrem miksujemy na kogel mogel, później jak dodajemy mąkę, to delikatnie miksujemy, można owszem wymieszać szpatułką, piana nie opadnie, bo nie jest ubijana oddzielnie 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl