Nie macie dużo czasu ani pomysłu na ciasto, to spróbujcie moje przygotować i mam nadzieję, że nie będziecie żałować. Kokos, migdały, cukier razem prażymy i ze śmietanką łączymy. Składniki na ciasto tylko miksujemy, część kokosu dodajemy, resztę na wierzch nakładamy i do piekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy.
Składniki
na okrągłą formę ok. 24 cm
- 100 g migdałów pokrojonych w kostkę (bez skórki),
- 200 g wiórek kokosowych,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
ponadto:
- 4 jaja,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 15 g cukru migdałowego.
Przygotowanie
Na patelni prażymy wiórka kokosowe, migdały z dodatkiem 3 łyżek cukru, zalewamy śmietanką i pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka miksujemy z dodatkiem cukru na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier migdałowy i nadal miksujemy ok. 2 min. Dodajemy połowę masy migdałowo kokosowej i nadal miksujemy, ale tylko do połaczenia składników.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dodajemy pozostałą masę kokosowo migdałową i za pomocą widelca delikatnie wbijamy ją w cisto.
Pieczemy 185°C ok. 30 min, do suchego patyczka.
Ciasto po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Rada: jeśli przypieka się kokos, należy przykryć papierem do pieczenia.
Wspaniałe:)
Dziękuję bardzo 🙂
mogę kawałek ?:)
PROSZĘ BARDZO 🙂
jajka z cukrem w całości jak długo ubijać? czy oddzielić białka od żółtek i najpierw ubic piane z białek na sztywno? Czy tak długie miksowanie po dodaniu mąki nie sprawi ze wyjdzie zakalec? czy po dodaniu mąki do masy jajecznej nie lepiej jest polączyc się wszystko delikatnie szpatułką, by nie opadła piana z białek…?
Jajka z cukrem miksujemy na kogel mogel, później jak dodajemy mąkę, to delikatnie miksujemy, można owszem wymieszać szpatułką, piana nie opadnie, bo nie jest ubijana oddzielnie 🙂 pozdrawiam