Na pytanie czy lubisz babeczki? przeważnie TAK usłyszymy, te na słodko, kolorowe, pięknie ozdobione szczególnie lubimy.
Ja poczęstuję Was babeczką drożdżową, delikatnie słodką, ale jednak nietypową. Ciasto z dodatkiem koncentratu pomidorowego przygotowałam, do którego dodatkowo zmiksowane pomidory suszone z pestkami dyni dodałam. W środek ciasta sera mocno słonego dodałam, którym lekką słodycz pomidorową przełamałam. Babeczki bardzo szybko przygotowałam, bo ciasto tylko miksowałam, nie czekałam tylko od razu do piekarnika powkładałam. Tam się ogrzewały i pięknie powyrastały. Babeczki te, od słodkich mniej kalorii mają, na śniadanie, kolacje, do pracy, szkoły idealnie się nadają.
Składniki
na 12 babeczek:
- 20 g świeżych drożdży,
- 350 g mąki pszennej,
- 100 ml wody,
- 90 g koncentratu pomidorowego 30% PUDLISZKI,
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
- 1 płaska łyżeczka soli (do smaku),
- ok. 10 pomidorów suszonych z oleju,
- 2 łyżki oleju z pomidorów,
- 1 łyżka pestek dyni,
- ok. 60 g sera sałatkowo kanapkowego półtłustego,
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
dodatkowo:
- przyprawa: suszone pomidory z chili.
Przygotowanie
Przygotowujemy 12 foremek na babeczki, najlepiej sylikonowych.
Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej.
Za pomocą blendera miksujemy pomidory z olejem i pestkami z dyni.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, jajka i całość dokładnie miksujemy. Stopniowo, dodajemy zmiksowane pomidory, pozostałą cześć mąki. Doprawiamy solą do smaku. Ciasto powinno być dość gęste, ale klejące.
Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Połową częścią ciasta wypełniamy babeczki, na środek nakładamy po małej łyżeczce sera i przykrywamy pozostałą częścią ciasta.
Dłonią zmoczoną w wodzie wyrównujemy wierzch ciasta i posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów i chili.
Pieczemy na dolnym poziomie ok. 30 min.
0 komentarzy