Zielono za oknami, łąki się zazieleniły, lasy zielone się zrobiły, wszystko wokoło się zieleni, różnymi odcieniami koloru zielonego się mieni. To ja też na zielono danie przygotowałam, zielną bazylię na pesto zmiksowałam, z makaronem zmieszałam i tylko chipsy z salami dla kontrastu dodałam.
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti,
- 100 g salami w plasterkach,
pesto z bazyli:
- 2 garście świeżej bazylii,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 50 g startego parmezanu
- sok z cytryny do smaku,
- 100 ml oleju rzepakowego cytryna i bazylia,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- świeży majeranek,
- świeży tymianek.
Przygotowanie
Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy.
Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby było chrupiące (ale nie suche).
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek.
0 komentarzy