„Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.
Składniki
- 150 g fig suszonych,
- 400 g mąki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 200 ml letniego mleka,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 70 g białego cukru,
- 3 łyżki syropu trzcinowego.
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mlekiem, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 15 min.
W tym czasie figi kroimy w bardzo drobną kosteczkę i miksujemy blenderem, można też zmielić przez maszynkę do mięsa.
Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodajemy żółtka, pozostały cukier, mąkę, sól i zmielone figi. Wyrabiamy ciasto, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 min do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na ok. 18 części. Z każdej z nich formułujemy wałek o długości 25 cm, końcówki łączymy ze sobą skręcamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C, „skręcaki” pieczemy 15 – 20 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorące smarujemy syropem trzcinowym za pomocą pędzla.
Ciekawy pomysł 🙂 Wyglądają naprawdę kusząco 🙂
Dziękuję i zapraszam do samodzielnego przygotowania 🙂