Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi

29 gru, 2014 | SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

 „Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.

Składniki

  • 150 g fig suszonych,
  • 400 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 70 g białego cukru,
  • 3 łyżki syropu trzcinowego.

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z mlekiem, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 15 min.

W tym czasie figi kroimy w bardzo drobną kosteczkę i miksujemy blenderem, można też zmielić przez maszynkę do mięsa.

Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodajemy żółtka, pozostały cukier, mąkę, sól i zmielone figi. Wyrabiamy ciasto, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.

Z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 min do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na ok. 18 części. Z każdej z nich formułujemy wałek o długości 25 cm, końcówki łączymy ze sobą skręcamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C,  „skręcaki” pieczemy 15 – 20 min.

Po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorące smarujemy syropem trzcinowym za pomocą pędzla.

2 komentarze

  1. gin

    Ciekawy pomysł 🙂 Wyglądają naprawdę kusząco 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję i zapraszam do samodzielnego przygotowania 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl