Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu ma smak idealny, słodki, kremowy, genialny.
Składniki
forma na tartę o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 100 g schłodzonego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki (30 g),
- 2 małe jaja (lub 1 duże),
- 15 g cukru pudru,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
masa:
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku),
- 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g),
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 100 g białej czekolady,
- 500 g serka mascarpone,
ponadto:
- ok 50 g physalis,
- cukier puder trzcinowy.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia (5 min).
W czasie pieczenia przygotowujemy masę.
Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Masa:
Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę, i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis.
Tartę pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.
Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin.
0 komentarzy