Risotto czyli ryż z dodatkami na patelni przygotowany, stopniowo bulionem podlewany. Lubię to danie bo ryż można łączyć z dowolnymi składnikami i rozkoszować się nowymi smakami. Polędwiczka wieprzowa, jest delikatna, wyjątkowa, i po kilku minutach do zjadania jest gotowa. Zioła, przyprawy, olbrzymią rolę w daniach odgrywają, bo smaku całości dodają. Odpowiednio skomponowane, nawet najprostsze danie potrafią zaczarować, i naprawdę będą dobrze smakować. Polecam moje risotto z pieczarkami i koperkowymi polędwiczkami, które jest niebanalne, w smaku idealne, które kremowością zaskakuje i dzięki odpowiednim dodatkom świetnie smakuje.
Składniki
marynata:
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
- 1 łyżka Vegety Natur z koperkiem,
ponadto:
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg,
- 500 g białych pieczarek,
- 3 cebule dymki (ze szczypiorkiem),
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 500 g ryżu risotto,
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu,
- duży pęczek świeżego koperku,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 2 łyżki małych kapary,
- 1 płaska łyżeczka garam masala,
- ok. 1200 ml bulionu warzywnego (woda +2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur),
- ok. 25 g sera twardego parmezanu lub grana padano,
- świeżo mielone chili – mieszanka przypraw.
Przygotowanie
Marynata: olej mieszamy z pieprzem i Vegetą Natur z koperkiem.
Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Nacieramy marynatą i o dostawiamy na ok. 2 godzin, do chłodnego pomieszczenia.
Polędwiczkę kroimy w cienkie plasterki ok. 0,5 cm, z powrotem przekładamy do marynaty.
Risotto:
Pieczarki kroimy na plasterki.
Rada: kilka pieczarek można oddzielnie podsmażyć, na posmarowanej olejem patelni i dodać je na wierzch, przed samym podaniem risotta.
Z cebulek odcinamy szczypiorek (będzie potrzebny na sam koniec) i kroimy je w kostkę.
W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionowe i mieszamy. Trzymamy cały czas na wolnym ogniu, ma być gorący.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, następnie dodajemy pieczarki i całość smażymy. Woda powinna całkowicie odparować. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając.
Stopniowo, po jednej chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion.
Rada: pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!! Podczas przygotowania, nie dodajemy soli, jeśli jest taka potrzeba to używamy jej dopiero na samym końcu !
Szczypiorek, koperek siekamy, a pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, albo bardzo drobno kroimy.
Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy pieprz marynowany, koperek, kapary i polędwiczki z pozostałą marynatą.
Podsmażamy kilka minut, delikatnie mieszając (polędwiczki jak zmienią kolor, będą jaśniejsze, to znak, że nie są surowe).
Śmietankę mieszamy z garam masala i wlewamy do całości, mieszamy, przykrywamy pokrywą i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy na ok. 5-10 min, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Risotto podajemy z posiekanym szczypiorkiem i płatkami sera (może być starty ser), całość doprawiamy mielonym chili.
Super jest ten przepis. Cała moja rodzinka z apetytem wcina to danie. Połączenie składników jest genialne.
Bardzo dziękuję, jest mi niezmiernie miło, że trafiłam w kubki smakowe. Pozdrawiam i zapraszam po inne inspiracje kulinarne 🙂