Zaznacz stronę

Risotto pieczarkowe z polędwiczkami na zielono

20 Sty, 2019 | DANIA GŁÓWNE, RISOTTO, RYŻ, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Risotto czyli ryż z dodatkami na patelni przygotowany, stopniowo bulionem podlewany.  Lubię to danie bo ryż można łączyć z dowolnymi składnikami i rozkoszować się nowymi smakami. Polędwiczka wieprzowa, jest delikatna, wyjątkowa, i po kilku minutach do zjadania jest gotowa. Zioła, przyprawy, olbrzymią rolę w daniach odgrywają, bo smaku całości dodają. Odpowiednio skomponowane, nawet najprostsze danie potrafią zaczarować, i naprawdę będą dobrze smakować. Polecam moje risotto z pieczarkami i koperkowymi polędwiczkami, które jest niebanalne, w smaku idealne, które kremowością zaskakuje i dzięki odpowiednim dodatkom świetnie smakuje. 

Składniki

marynata:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka Vegety Natur z koperkiem,

ponadto:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg,
  • 500 g białych pieczarek,
  • 3 cebule dymki (ze szczypiorkiem),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 500 g ryżu risotto,
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu,
  • duży pęczek świeżego koperku,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 łyżki małych kapary,
  • 1 płaska łyżeczka garam masala,
  • ok. 1200 ml bulionu warzywnego (woda +2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur),
  • ok. 25 g sera twardego parmezanu lub grana padano,
  • świeżo mielone chili – mieszanka przypraw.

Przygotowanie

Marynata: olej mieszamy z pieprzem i Vegetą Natur z koperkiem.

Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Nacieramy marynatą i o dostawiamy na ok. 2 godzin, do chłodnego pomieszczenia.

Polędwiczkę kroimy w cienkie plasterki ok. 0,5 cm, z powrotem przekładamy do marynaty.

Risotto:

Pieczarki kroimy na plasterki.

Rada: kilka pieczarek można oddzielnie podsmażyć, na posmarowanej olejem patelni i dodać je na wierzch, przed samym podaniem risotta.

Z cebulek odcinamy szczypiorek (będzie potrzebny na sam koniec) i kroimy je w kostkę.

W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionowe i mieszamy. Trzymamy cały czas na wolnym ogniu, ma być gorący.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, następnie dodajemy pieczarki i całość smażymy. Woda powinna całkowicie odparować. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju.  Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając.

Stopniowo, po jednej chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion.

Rada: pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!!  Podczas przygotowania, nie dodajemy soli, jeśli jest taka potrzeba to używamy jej dopiero na samym końcu !

Szczypiorek, koperek siekamy, a pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, albo bardzo drobno kroimy.

Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy pieprz marynowany, koperek, kapary i polędwiczki z pozostałą marynatą.

Podsmażamy kilka minut, delikatnie mieszając (polędwiczki jak zmienią kolor, będą jaśniejsze, to znak, że nie są surowe).

Śmietankę mieszamy z garam masala i wlewamy do całości, mieszamy, przykrywamy pokrywą i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy na ok. 5-10 min, żeby wszystkie smaki się połączyły.

Risotto podajemy z posiekanym szczypiorkiem i płatkami sera (może być starty ser), całość doprawiamy mielonym chili.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami