Makaron surowy z kiełbasą zmieszałam, całość sosem zalałam, fasoli czerwonej dołożyłam i do piekarnika włożyłam. 50 min czekałam i już się oblizywałam, bo pachniała z daleka wyśmienicie, a posypana startym serem smakowała znakomicie. W rurkach makaronu sos się schował i dzięki temu soczystość swą zachował. Zapiekanka ta jest smaczna i kremowa, prosta i niedroga.
Składniki
- 200 g makaronu gigaton (duże rurki),
- 2-3 szt. kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 1 duża biała cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ¼ łyżeczki cukru,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 150 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku,
ponadto:
- ser żółty,
- pietruszka zielona.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli.
Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry.
Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku, tak aby wyczuwalny był smak słony i pieprz, ponieważ makaron jest niesłony. (Najlepiej dodać większą ilość sosu sojowego zamiast soli).
Makaron wkładamy do żaroodpornego naczynia (najlepiej jeśli mamy naczynie okrągłe z pokrywą), dodajemy kiełbasę, mieszamy, zalewamy całość sosem. Makaron powinien być całkowicie przykryty, na wierz dodajemy fasolę, przykrywamy pokrywą, a jeśli jej nie mamy przykrywamy folią aluminiową.
Tak przygotowany makaron wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180°C i pieczemy ok. 50 min.
Zapiekany makaron w sosie posypujemy startym serem i dodajemy świeżej zielonej pietruszki.
Kiełbasa krótka Nove, produkt wsparła Natura to kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona, wędzona, parzona.
chętnie wypróbują na obiad…
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
Smacznego życzę 🙂