Gulasz warzywny na batatach fioletowych

8 sty, 2019 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Gulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego. Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od razu do zakupowego koszyka wskoczyły. Pomysł przyszedł tak przypadkowo, tak trochę nietypowo. Dużą ilość warzyw przygotowałam, i za gotowanie się zabrałam. Do gotujących warzyw dodałam  NATUR VEGET przyprawy do ziemniaków z ziołami by połączyły się smakami. Na końcu już po swojemu doprawiłam i słodko ostry gulasz zrobiła. Danie wyszło bardzo oryginalne, zdrowe, warzywne, dla ciekawych nowych smaków idealne. Gulaszem je nazwałam, bo taką konsystencję uzyskałam, a fioletowe bataty mięso czerwone imitują i świetnie smakują. Polecam dla tych co mięsa nie zjadają i tym co o zdrowie dbają. NATURalnie, wszystkim smakowało, no cóż trochę przygotowałam za mało. laughing Batat to moje warzywo ulubione, z nimi każde danie jest wyjątkowe, teraz do gulasz do ulubionych dań zapisuję i spróbować proponuję. 

Składniki

  • 2 duże łyżki przyprawy do ziemniaków z ziołami NATUR VEGETA
  • 2 marchewki,
  • 2 duże białe cebule,
  • 2 niewielkie bataty fioletowe (ok. 400 g),
  • kawałek papryki habanero,
  • ½ małego selera,
  • ok. 15 cm pora,
  • 2 -3 łyżki smakowego oleju rzepakowego- oregano, cebula, pomidor,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • 1 duża łyżka sosu sojowo grzybowego,
  • sól himalajska różowa do smaku,
  • pęczek świeżego szczypiorku.

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, selera kroimy w średniej wielkości kostkę, marchew w plasterki (jak jest grubsza to pierwsze na połowę po długości), pora w cienkie plasterki, a bataty w większe kawałki. 

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę równocześnie z marchewką. Następnie dodajemy selera, pora, majeranek i całość lekko przesmażamy.  Na  końcu dodajemy batata, mieszamy i zalewamy całość wrzącą wodą ok. 1 litra, z 2 cm ponad warzywa. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

Do  gotowania dodajemy przyprawy do ziemniaków z ziołami NATUR VEGET, paprykę słodką oraz kawałek habanero. Na samym końcu, wyciągamy paprykę (żeby ktoś przez przypadek jej nie zjadł bo jest bardzo ostra !) doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą do smaku.

Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do gulaszu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl