Pizza z indykiem, oliwkami i rukolą

7 mar, 2018 | INDYK, PIZZA, SOS, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Pizza domowa, zawsze będzie wyjątkowa. Ciasto, sos sami przygotujecie, a skałdniki według swoich smaków dodajecie. Pizzę przeważnie z ciągnącym serem zjadamy, a tu całkiem inną wersję mamy. Sos, serem długodojrzewającym posypujemy, dzieki temu fajny smak uzuskujemy. Świeże zioła, radicchio i rukola, nie tylko kolorów pizzy dodają, ale wyrazistego skaku nadają. 

Składniki

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ok. 450 g mąki do drożdżowych wypieków,

 sos:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano ( w kartonie 390 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,

 ponadto:

  • 1 polędwiczka z indyka (można zastąpić polędwiczkami z kurczaka),
  • oliwki zielone,
  • rukola i radicchio (odmiana cykorii o fioletowych liściach),
  • ok. 50 g sera twardego długodojrzewającego np. bursztyn,
  • świeży szczypiorek,
  • świeży tymianek,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Tekst wypełniający jest ważnym elementem powstaj

sos:

W rondelku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim czosnek pokrojony na kosteczkę (pilnujemy żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki), dodajemy pomidory krojone i całość gotujemy na wolnym ogniu.

Kiedy pomidory będą bardzo miękkie (rozpadać się), całość dokładnie blenderujemy z dodatkiem cukru. Na koniec doprawiamy solą, papryką wędzoną i pieprzem do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia.

ciasto:

Do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki i wlewamy wody. Całość dokładnie mieszamy, robotem lub trzepaczką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w temperaturze pokojowe.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).

Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi możemy poskręcać, dzięki temu pizza będzie fajniej wyglądać, oraz zatrzyma sos.

Polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy delikatnie oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy z obydwu str. na patelni.

Ser ścieramy na drobnej tarce.

Piekarnik nastawiamy na 230°C.

Na ciasto przekładamy sos, dodajemy listki świeżego tymianku i posypujemy serem.

Rada: sosu dajemy tyle żeby przykrył ciasto, to co zostanie można podać z upieczoną pizzą.

Dodajemy indyka, oliwki i wkładamy do gorącego piekarnika, na dolną półkę. Pieczemy ok. 20 min.

 Pizzę posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy z rukolą i radicchio.

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    Świetny przepis! Uwielbiam domową pizzę, jest o wiele lepsza niż ta kupna, czy zjedzona na mieście.

    W wolnej chwili zapraszam Cię na mojego bloga kulinarnego: bitasmietanka.blogspot.com 😉

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję i zaglądnę 🙂

      Odpowiedz
  2. Feel Eat

    Uwielbiam domową pizzę, Twoja wygląda cudownie!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz
  3. zlogo

    dobra pizza nie jest zła, zawsze z chęcią zajadam, super 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Zgadzam się z tym 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl