Ciasto na płaski chlebek z mąki z pełnego przemiału wyrobiłam i kabanosy równolegle w nie wbiłam. Taki chlebek w paski krojony, jest moich dzieci ulubiony. To smaczna przekąska dla każdego, dla dziecka i dorosłego. Można w musztardzie maczać sobie i zajadając zapomnieć o głodzie.
Składniki
- 100 g cienkich kabanosów Nove – produkt wsparła Natura,
- 25 g świeżych drożdży,
- 300 g mąki z pełnego przemiału,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego,
- 100 g startego sera żółtego,
- ½ łyżeczki cukru,
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka całego kminku,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem, końcówką świder (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
Ciasto przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i formułujemy płaski placek ok. 30/20 cm.
Kabanosy kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5 cm, wbijamy je w ciasto tworząc linie po szerokości. Dzięki temu będzie można chlebek kroić w cienkie, równe paski. Wierzch ciasta, spryskujemy bądź smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy w 180°C ok. 20 min.
bardzo fajny pomysł chętnie bym zjadła 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
Dziękuję i smacznego 🙂