Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym

10 lip, 2017 | DESERY, SERNIK, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warzywa i owoce to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku niepowtarzalne. Na targu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami. Mnie jagody leśne na ciasto namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie. Taki sernik to LATO smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite.

Składniki

na tortownicę o średnicy ok. 25 cm:

spód kruchy:

  • 200 g pierników lukrowanych z miodem,
  • 100 g ziaren słonecznika,
  • 80 g rozpuszczonego masła,

masa serowa:

  • 700 g twarogu sernikowego mielonego (gotowego),
  • 70 g cukru pudru z aromatem waniliowym DIAMANT,
  • 125 g jagód leśnych,
  • 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej 60 g (lub innej  8 łyżeczek żelatyny na 1 litr),
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%,

galaretka owocowa:

  • 125 g jagód leśnych,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,

ponadto:

  • jeżyny,
  • listki mięty,
  • jagody leśne. 

Przygotowanie

spód kruchy:

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, schładzamy w lodówce.

masa serowa:

Jagody miksujemy. Dodajemy do nich twaróg, cukier puder z aromatem waniliowym, słodką śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach ok. 2 min.  Żelatynę zalewamy zimną wodą do spęcznienia, następnie dolewamy 100 ml przegotowanej, gorącej wody, mieszamy. Dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa.

Rada: jeśli użyjecie innej żelatyny, należy rozpuścić ją w 150 ml przegotowanej, gorącej wodzie i od razu, ciepłą dodać do sera i miksować na wysokich obrotach, żeby nie powstały gródki.

Masę serową przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.

galaretka owocowa:

Galaretkę, żelatynę rozpuszczamy w max. 400 ml przegotowanej, gorącej wodzie. WAŻNE ! wody dodajemy o ok. 100 ml mniej, niż podane jest na opakowaniu.

Jagody leśne miksujemy z pomocą blendera. Do owoców przelewamy lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy. Zastygającą się galaretkę przelewamy na masę serową, całość pozostawiamy w lodówce do stężenia, im dłużej, tym lepiej.

Rada: sernik pozostawiony w lodówce na kilka godzin, łatwo i ładnie będzie się kroił. Przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem,  delikatnie okrawamy nożem.

Wierzch dekorujemy jarzynami, jagodami i miętą.

4 komentarze

  1. Anonimowy

    Ale to musi być pyszne i do tego te zdjęcia – super 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Oj było pyszne 🙂

      Odpowiedz
  2. Unknown

    Przepiękny, aż mam ochotę sama zrobić 🙂

    Odpowiedz
  3. Moniki Smakołyki

    Zapraszam do próbowania 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl