Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warzywa i owoce to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku niepowtarzalne. Na targu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami. Mnie jagody leśne na ciasto namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie. Taki sernik to LATO smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite.
Składniki
na tortownicę o średnicy ok. 25 cm:
spód kruchy:
- 200 g pierników lukrowanych z miodem,
- 100 g ziaren słonecznika,
- 80 g rozpuszczonego masła,
masa serowa:
- 700 g twarogu sernikowego mielonego (gotowego),
- 70 g cukru pudru z aromatem waniliowym DIAMANT,
- 125 g jagód leśnych,
- 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej 60 g (lub innej 8 łyżeczek żelatyny na 1 litr),
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 125 g jagód leśnych,
- 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne,
- 1 płaska łyżeczka żelatyny,
ponadto:
- jeżyny,
- listki mięty,
- jagody leśne.
Przygotowanie
spód kruchy:
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, schładzamy w lodówce.
masa serowa:
Jagody miksujemy. Dodajemy do nich twaróg, cukier puder z aromatem waniliowym, słodką śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach ok. 2 min. Żelatynę zalewamy zimną wodą do spęcznienia, następnie dolewamy 100 ml przegotowanej, gorącej wody, mieszamy. Dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa.
Rada: jeśli użyjecie innej żelatyny, należy rozpuścić ją w 150 ml przegotowanej, gorącej wodzie i od razu, ciepłą dodać do sera i miksować na wysokich obrotach, żeby nie powstały gródki.
Masę serową przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.
galaretka owocowa:
Galaretkę, żelatynę rozpuszczamy w max. 400 ml przegotowanej, gorącej wodzie. WAŻNE ! wody dodajemy o ok. 100 ml mniej, niż podane jest na opakowaniu.
Jagody leśne miksujemy z pomocą blendera. Do owoców przelewamy lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy. Zastygającą się galaretkę przelewamy na masę serową, całość pozostawiamy w lodówce do stężenia, im dłużej, tym lepiej.
Rada: sernik pozostawiony w lodówce na kilka godzin, łatwo i ładnie będzie się kroił. Przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem, delikatnie okrawamy nożem.
Wierzch dekorujemy jarzynami, jagodami i miętą.
Ale to musi być pyszne i do tego te zdjęcia – super 🙂
Oj było pyszne 🙂
Przepiękny, aż mam ochotę sama zrobić 🙂
Zapraszam do próbowania 🙂