Ciasto na tarte z pieprzem i koperkiem przygotowałam, które w piekarniku wypiekałam. W tym czasie kurki podsmażyłam, kalafiora na różyczki podzieliłam, jaja, sery na masę zmiksowałam, do której świeżej bazylii dodałam. Masę na ciasto przelałam, kalafiora powkładałam, kurki na nią przełożyłam i wierzch dobrze doprawiłam. Tarta chwilę w piekarniku się „grzała”, a potem z wielkim smakiem „znikała”. To letnia tarta na obiad idealna, w smaku lekka, niebanalna, genialna.
Składniki
ciasto na tarte o średnicy ok. 30 cm:
- 100 g zimnego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajo kurze,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
- ok. 50 ml wody,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- mąka do podsypania,
masa:
- 1 opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego 270 g,
- 3 mała jajka,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- ok. 125 g sera mozzarella,
- duża garść świeżej bazylii,
ponadto:
- 200 g małych świeżych kurek,
- 1 łyżka masła,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 mały kalafior kolorowy,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- mielone płatki chili.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20-25 min.
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.
Oczyszczone i osuszone kurki podsmażamy na maśle, aż odparuje z nich woda. Na końcu skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem. Kalafior dzielimy na średniej wielkości różyczki. Wrzucamy do gorącej lekko osolonej wody i gotujemy 3 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Masa:
Jajka łączymy z rozkruszonym serem kanapkowym, pokrojonym drobno serem mozzarellą, jogurtem i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem do smaku, NIE dodajemy soli! Bazylię drobno siekamy i mieszamy z masą. Przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Po obwodzie układamy kalafiora, różyczkami do góry. Na pozostałą część ciasta wykładamy kurki, wierzch dodatkowo doprawiamy pieprzem i płatkami chili.
Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 min.
Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy masa się upiekła.
0 komentarzy