Paseczki drożdżowe z owocami to wypiek szybki i smaczny. Wystarczy przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka minut pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy jak i dzieciom z ciepłym mlekiem czy kakao. W sam raz jako przekąska do pracy i szkoły. Propozycja owoców jest moja, Wy możecie dodać tylko te, które lubicie, ale to połączenie naprawdę jest smaczne.
Składniki
ok. 35 szt.:
- 30 g świeżych drożdży,
- 75 g masła,
- 150 ml ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 450 – 500 g mąki pszennej typ 500,
- 3 łyżki rodzynek,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy,
- 2 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki kandyzowanych kostek papai,
- 3 suszone figi,
- 1 jajko,
- cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta.
Przygotowanie
Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę (pozostawiając ok. 50 g na podsypanie ciasta), wyrabiamy ręcznie lub mikserem.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na duże, równe prostokąty (o grubości ok. 0,5 cm).
Figi kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi owocami.
Na jedną część ciasta rozsypujemy równomiernie owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy, za pomocą wałka sklejamy ze sobą 2 części ciasta. Podczas wałkowania mogą powstać bąble powietrza, wystarczy je nakłuć widelce.
Ciasto nożem do pizzy kroimy na paski (ok. 2,5 cm na 9 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Rozgrzewamy piekarnik do 240°C i pieczemy ok. 5 – 7 min.
Rada: jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie paseczki drożdżowe, wystarczy je rozdzielić na dwie części i piec oddzielnie, nie wkładamy do piekarnika dwóch porcji na raz.
Fajny pomysł, świetnie takie drożdżówki wyglądają 🙂
Mam pytanie do tego ciasta to nie dodaje się jajek:))
Ja do tego ciasta nie użyłam jajek, ale jak się doda jedno to trzeba pamiętać o tym, żeby też zwiększyć ilość mąki 🙂 pozdrawiam