Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone

8 lis, 2018 | DYNIA, SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Dynia, batat nutę słodkości w sobie mają, do przygotowania wypieków się nadają. Ja kruche ciasto pod tartę przygotowałam, a ugotowane warzywa  zmiksowałam. Do puree z dyni i batata jeszcze kilka składników dodałam, dzięki którym smak i delikatną masę uzyskałam. Tarta wyszła idealnie kremowa, lekko słodka, wyjątkowa. 

Składniki

na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm:

ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki,
  • 150 g zimnej margaryny do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,

masa:

  • 1 kg dyni piżmowej,
  • 1 batat, ok. 0,5 kg,
  • 250 ml wody
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru brązowego,
  • 1 budyń z cukrem waniliowy smak Winiary,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,

ponadto:

  • cukier brązowy,
  • cukier puder. 

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę łączymy z pokrojoną margaryną, dodajemy sól, jajko i bardzo szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody lub mąki, wszystko zależy od wielkości jajka.

Rada: mąkę z margaryną najlepiej połączyć za pomocą noża, żeby jak najmniej ogrzewać je rękoma. Wałkujemy przez folię spożywczą.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na ok. 1 godz., do schłodzenia.

Piekarnik nastawiamy na 210°C, ok. 15 min.

Rada: żeby dwa razy nie włączać piekarnika, przygotowujemy sobie ciasto i jak już mamy przestudzone warzywa, to możemy je piec. W tym czasie przygotowujemy masę, którą przekładamy na lekko przestudzone ciasto.

Masa:

Dynię i ziemniaka obieramy (z dyni wydrążamy miąższ z pestkami), kroimy w niewielką kostkę. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól,  1 łyżkę cukru, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.

Rada: czas gotowania zależy od wielkości pokrojonych warzyw, mi wystarczyło 15 min. Gotujemy na wolnym ogniu. 

Następnie pozostawiamy do przestygnięcia, odlewamy pozostałą wodę. Warzywa miksujemy na puree.

Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.

Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz.

Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin, a tuż przed podaniem posypać jeszcze raz cukrem pudrem lub cukrem brązowym, żeby dodać słodkości.

2 komentarze

  1. Grunt to przepis!

    Bardzo ciekawy pomysł na dodanie batata do tarty – nie omieszkam wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Batat słodki to i do deseru takiego mi spasował. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl