Tort nie musi być na słodko podawany i masami przekładany. Tort nie musi być na specjalne okazje przygotowywany, jako deser serwowany. Taki tort na obiad zaskoczy każdego, a jego przygotowanie to nic trudnego! Mój tort z kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam i jego smakiem oraz wyglądem ich oczarowałam.
Składniki
forma -tortownica o średnicy 22 cm:
„ciasto gryczane” z kaszy i serka Apetina:
- 150 g kaszy gryczanej palona,
- 200 g kaszy gryczanej białej,
- 2 jajka,
- 125 g serka kremowego pomidory i bazylia Arla Apetina,
- mieszanka papryczek chili świeżo zmielona do smaku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- 2 łyżki kapary,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 8 pomidorków koktajlowych,
pesto:
- 100 g rukoli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika,
- 20 g startego sera grana padano,
- ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego,
- opcjonalnie sól do smaku,
ponadto:
- 200 g kurek,
- 1/2 trawy cytrynowej,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta do obsypania formy,
- świeże listki bazylii.
Przygotowanie
„Ciasto”:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. W dużej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem serka kremowego. Dodajemy kapary, kaszę, bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku, ponownie mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, na wierzch dodajemy pomidorki, które delikatnie wciskamy, żeby były na równo z kaszą.
Tak przygotowane „ciasto gryczane” pieczemy 200°C ok. 25 min.
Rada: wierzch można przykryć papierem do pieczenia.
Pesto:
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy pokrojona drobniej rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Stopniowo wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy.
Rada: oleju dodajemy tyle, żeby pesto miało taką konsystencje, którą łatwo będzie można rozsmarowywać.
Kurki:
Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem przekrojonej trawy cytrynowej. Dodajemy oczyszczone kurki, które podsmażamy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
TORT:
Upieczony ciasto z kaszy smarujemy pesto z rukoli, dodajemy kurki, bazylię i gotowe. Tort podajemy na gorąco, ale jeśli wcześniej zostanie przygotowane, wystarczy pokroić na porcje i podgrzać kilka min w piekarniku rozgrzanym do 200°C
Rada: pesto i kurki przygotowujemy w czasie pieczenia „ciasta gryczanego”.
niebanalny przepis… bardzo mi się podoba!
Tak sobie wymyśliłam i nawet wyszedł niebanalnie :*
super ! coś nowego
Dziękuję bardzo, staram się jak trochę urozmaicać zwykłe obiady 🙂