Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami

7 sie, 2016 | GRZYBY, KASZA, PESTO, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Tort nie musi być na słodko podawany i masami przekładany. Tort nie musi być na specjalne okazje przygotowywany,  jako deser serwowany. Taki tort na obiad zaskoczy każdego, a jego przygotowanie to nic trudnego! Mój tort z kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam i jego smakiem oraz wyglądem ich oczarowałam.

Składniki

forma -tortownica o średnicy 22 cm:

„ciasto gryczane” z kaszy i serka Apetina:

  • 150 g kaszy gryczanej palona,
  • 200 g kaszy gryczanej białej,
  • 2 jajka,
  • 125 g serka kremowego pomidory i bazylia Arla Apetina,
  • mieszanka papryczek chili świeżo zmielona do smaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • 2 łyżki kapary,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 8 pomidorków koktajlowych,

pesto:

  • 100 g rukoli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika,
  • 20 g startego sera grana padano,
  • ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie sól do smaku,

ponadto:

  • 200 g kurek,
  • 1/2 trawy cytrynowej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do obsypania formy,
  • świeże listki bazylii.

Przygotowanie

„Ciasto”:

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. W dużej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem serka kremowego. Dodajemy kapary, kaszę, bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku, ponownie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, na wierzch dodajemy pomidorki, które delikatnie wciskamy, żeby były na równo z kaszą.

Tak przygotowane „ciasto gryczane” pieczemy 200°C ok. 25 min.

Rada: wierzch można przykryć papierem do pieczenia. 

Pesto:

Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy pokrojona drobniej rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Stopniowo wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy.

Rada: oleju dodajemy tyle, żeby pesto miało taką konsystencje, którą łatwo będzie można rozsmarowywać.

Kurki:

Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem przekrojonej trawy cytrynowej. Dodajemy oczyszczone kurki, które podsmażamy do momentu odparowania wody.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

TORT:

Upieczony ciasto z kaszy smarujemy pesto z rukoli, dodajemy kurki, bazylię i gotowe. Tort podajemy na gorąco, ale jeśli wcześniej zostanie przygotowane, wystarczy pokroić na porcje i podgrzać kilka min w piekarniku rozgrzanym do 200°C

Rada: pesto i kurki przygotowujemy w czasie pieczenia „ciasta gryczanego”.

4 komentarze

  1. Kasia Sarna

    niebanalny przepis… bardzo mi się podoba!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Tak sobie wymyśliłam i nawet wyszedł niebanalnie :*

      Odpowiedz
  2. ewa

    super ! coś nowego

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo, staram się jak trochę urozmaicać zwykłe obiady 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl