Tak się zastanawiałam, dlaczego ciasto francuskie tylko sporadycznie sama przygotowywałam. Teraz już wiem, że kiedy coś gotuję, to bardzo rzadko wcześniej planuję i dlatego gotowe ciasto kupuję i jak mam pomysł to na szybko coś z niego szykuję. Dzisiaj roladki mięsne z kurczaka przygotowałam i w okrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące.
Składniki
farsz:
- 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś),
- 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami,
- 100 g sera camembert z pieprzem,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- mielona ostra papryka do smaku,
- ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
ponadto:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g),
- 1 jajko.
Przygotowanie
ęFarsz:
Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno, ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Całość bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy.
Ciasto rozwijamy i na całą powierzchnię nakładamy farsz. Za pomocą noża do pizzy przekrawamy po długości na dwie równe części, następnie po szerokości na paski ok. 5 cm. (patrz zdjęcia)
Każdy prostokąt delikatnie rolujemy i układamy zachowując odstępy, na okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm. Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch).
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne ok. 15 min w 180°C.
bardzo efektowne i z pewnością smaczne:)
Z pewnością smaczne 🙂
Bardzo apetycznie wyglądają te roladki 🙂
Dziękuje bardzo 🙂
fajny pomysł na przekąskę,na jakąś domową imprezę
Jak najbardziej 🙂
Czy ten filet to surowy ma być? Zdąży dojść w piekarniku?
Tak, ten filet jest surowy jak najbardziej się upiecze 🙂