Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert

17 sty, 2016 | DANIA GŁÓWNE, KURCZAK, PRZEKĄSKA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 8 Komentarze

Tak się zastanawiałam, dlaczego ciasto francuskie tylko sporadycznie sama przygotowywałam. Teraz już wiem, że kiedy coś gotuję, to bardzo rzadko wcześniej planuję i dlatego gotowe ciasto kupuję i jak mam pomysł to na szybko coś z niego szykuję. Dzisiaj roladki mięsne z kurczaka przygotowałam i w okrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. 

Składniki

farsz:

  • 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś),
  • 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami,
  • 100 g sera camembert z pieprzem,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • mielona ostra papryka do smaku,
  • ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,

ponadto:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g),
  • 1 jajko.

Przygotowanie

ęFarsz:

Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno, ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Całość bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy.

Ciasto rozwijamy i na całą powierzchnię nakładamy farsz. Za pomocą noża do pizzy przekrawamy po długości  na dwie równe części, następnie po szerokości na paski ok. 5 cm.  (patrz zdjęcia)

Każdy prostokąt delikatnie rolujemy i układamy zachowując odstępy, na okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm. Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch).

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne ok. 15 min w 180°C.

 

8 komentarzy

  1. Asa_6niebo

    bardzo efektowne i z pewnością smaczne:)

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Z pewnością smaczne 🙂

      Odpowiedz
  2. babka z rodzynkiem

    Bardzo apetycznie wyglądają te roladki 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuje bardzo 🙂

      Odpowiedz
  3. ewa

    fajny pomysł na przekąskę,na jakąś domową imprezę

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Jak najbardziej 🙂

      Odpowiedz
  4. Unknown

    Czy ten filet to surowy ma być? Zdąży dojść w piekarniku?

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Tak, ten filet jest surowy jak najbardziej się upiecze 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb domowy z ziarnami

Chleb domowy z ziarnami

Polecam chleb, którego nie wyrabiamy, a tylko dużą łyżką mieszamy. W cieście mnóstwo ziaren znajdziecie i nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl