Wystarczy kilka składników, 15 min sobie znajdujecie i już smaczny obiadek jecie. Proste, nieskomplikowane danie, smakowo spełnia swoje zadanie, można też jako przystawkę podawać i co trzeba zrobić?…….tylko ją zjadać.
Składniki
- 250 g świeżych kurek,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g kuskusu,
- ok. 200 g groszku mrożonego,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- chili świeżo mielona do smaku,
- 2 łyżki suszonego koperku lub świeżego, posiekanego,
- 150 ml śmietanki 30%,
- ser żółty np. parmezan.
Przygotowanie
Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić.
Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na min czosnek. Następnie dodajemy kurki, podsmażamy (nie mieszamy) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą, pieprzem cytrynowym.
Do garnka przesypujemy kuskus, groszek i zalewamy gorącą wodą, ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Dodajemy curry i soli do smaku. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.
Rada: kuskus z groszkiem przygotowujemy w tym samym czasie co kurki.
Do kurek dodajemy spęczniały kuskus z groszkiem, koperek, wlewamy śmietankę i całość chwilę podgrzewamy, delikatnie mieszając (śmietanka szybko się zredukuje). Doprawiamy chili do uzyskania delikatnej ostrości (kto jak lubi).
Całość podajemy z płatkami lub startym żółtym serem.
0 komentarzy