Żółto – zielone placki smażone

9 wrz, 2014 | DANIA JARSKIE, DYNIA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wszystko smakowicie wygląda, jak człowiek na to danie spogląda, to apetytu nabiera i do zjadania placków z dynią się zabiera.Takie warzywne połączenie, w niewielkiej cenie. 

Składniki

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • ¼ małej cukinii,
  • 1 średnia marchew,
  • 200 g startej dyni,
  • ziarenka kapary,
  • listki bazylii do dekoracji,
  • 20 g kiełki brokułów,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy.

Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy.

Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty kolor widzimy. Na talerz je przekładamy, na wierzch dynię dokładamy. Posypujemy kiełkami, ozdabiamy kapary i bazylii listkami.

Placki dobrze smakują z jogurtem greckim lekko posolonym i pieprzem doprawionym.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl