Składniki
- 500 g obranych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, do smaku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- ¼ małej cukinii,
- 1 średnia marchew,
- 200 g startej dyni,
- ziarenka kapary,
- listki bazylii do dekoracji,
- 20 g kiełki brokułów,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy.
Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy.
Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty kolor widzimy. Na talerz je przekładamy, na wierzch dynię dokładamy. Posypujemy kiełkami, ozdabiamy kapary i bazylii listkami.
Placki dobrze smakują z jogurtem greckim lekko posolonym i pieprzem doprawionym.
0 komentarzy