Szybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać, na ciepło lub zimno zjadać.
Składniki
- 1 opakowanie parówek z szynki,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
- 3 -4 garści startego sera żółtego np. mozzarelli,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pęczek świeżych ulubionych ziół np. nać pietruszki, koperek, bazylia (można je pomieszać).
Przygotowanie
Przygotowujemy okrągłą formę np. na tartę o średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Za pomocą nożyka do pizzy przecinamy po długości na 2 równe części.
Przy brzegach układamy parówki, a ciasto na ich długość przecinamy po szerokości. Zwijamy je ciastem w roladki, ma być luźno, nie dociskamy.
Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 25 krążków, które przekładamy na przygotowaną formę, zachowując odstępy.
Rada: krążków może być więcej, w zależności wielkości formy .
Wkładamy do gorącego piekarnika, na poziom dolny i pieczemy ok. 30 min. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy listki świeżej bazylii.
Rada: można w pod koniec przykryć papierem do pieczenia, żeby za bardzo parówki się nie spiekły.
0 komentarzy