Francuskie roladki z parówką i serem

23 paź, 2018 | PRZEKĄSKA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Szybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy  zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać,  na ciepło lub zimno zjadać. 

Składniki

  • 1 opakowanie parówek z szynki,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
  • 3 -4 garści startego sera żółtego  np. mozzarelli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek świeżych ulubionych ziół np. nać pietruszki, koperek, bazylia (można je pomieszać).

Przygotowanie

Przygotowujemy okrągłą formę np. na tartę o średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Za pomocą nożyka do pizzy  przecinamy po długości na 2 równe części.

Przy brzegach układamy parówki, a ciasto na ich długość przecinamy po szerokości.  Zwijamy je ciastem w roladki, ma być luźno, nie dociskamy.

Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 25 krążków,  które przekładamy na przygotowaną formę, zachowując odstępy.

Rada: krążków może być więcej, w zależności wielkości formy .

Wkładamy do gorącego piekarnika, na poziom dolny i pieczemy ok. 30 min. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy listki świeżej bazylii.

Rada: można w pod koniec przykryć papierem do pieczenia, żeby za bardzo parówki się nie spiekły.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl