Pierwsze, duża babka została upieczona i smakowo sprawdzona. Dziecinnie prosta, wyszła idealnie, smakowo niebanalnie, dlatego małe babeczki jeszcze powstały, a dzieci z radością mi pomagały. Jajka rozbijały, składniki ważyły, dodawały, miksowały, do formy przelewały, a ja tylko proporcje im podawałam i przepis na kartce zapisywałam. Wszystkie babeczki i babkę lukrem polałam i wiosenne kwiatuszki dodałam.
Składniki
na dużą babkę lub 12 babeczek:
- 4 średnie jaja,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g mąki tortowej typ 405,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 15 g cukru o smaku cytrynowym (1 opakowanie),
- 1 łyżeczka suszonych skórek cytrynowych krojonych,
- świeżo starta skórka z 1 cytryny,
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- mąka do obsypania formy,
składniki do dekoracji:
- 1 białko,
- cukier puder,
- sok z cytryny,
- barwnik spożywczy zielony,
- cukrowa masa,
- słodkie koraliki.
Przygotowanie
Suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kurkumą, suszonymi skórkami i świeżo startą skórką z cytryny.
Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Całe jaja miksujemy z cukrem pudrem i cukrem o smaku cytrynowym. Czas miksowania ok. 8 min, masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie dodajemy suche składniki, miksujemy na najniższych obrotach, tak aby wszystko się połączyło. Masę przelewamy do formy, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, na dolną półkę.
Dużą babkę pieczemy 30-35 min.
Z tego samego przepisu można upiec 12 babeczek.
Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką i przelewamy do nich ciasto.
Babeczki pieczemy w 175°C ok. 15 min.
Lukier:
Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko.
Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać soku z cytryny dla uzyskania cytrynowego smaku i rozrzedzenia lukru. Żeby uzyskać lukier zielony wystarczy dodać barwnik spożywczy.
Babeczki i babkę ozdabiamy lukrem i według własnej inwencji twórczej.
0 komentarzy