Babka i babeczki wiosenno cytrynowe

14 kwi, 2017 | BABECZKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Pierwsze, duża babka została upieczona i smakowo sprawdzona. Dziecinnie prosta, wyszła idealnie, smakowo niebanalnie, dlatego małe babeczki  jeszcze powstały, a dzieci z radością mi pomagały. Jajka rozbijały, składniki ważyły, dodawały, miksowały, do formy przelewały, a ja tylko proporcje im podawałam i przepis na kartce zapisywałam. Wszystkie babeczki i babkę lukrem polałam i wiosenne kwiatuszki dodałam.

Składniki

na dużą babkę lub 12 babeczek:

  • 4 średnie jaja,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g mąki tortowej typ 405,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru o smaku cytrynowym (1 opakowanie),
  • 1 łyżeczka suszonych skórek cytrynowych krojonych,
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny,

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • mąka do obsypania formy,

składniki do dekoracji:

  • 1 białko,
  • cukier puder,
  • sok z cytryny,
  • barwnik spożywczy zielony,
  • cukrowa masa,
  • słodkie koraliki. 

Przygotowanie

Suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kurkumą, suszonymi skórkami i świeżo startą skórką z cytryny.

Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 175°C.

Całe jaja miksujemy z cukrem pudrem i cukrem o smaku cytrynowym. Czas miksowania ok. 8 min, masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie dodajemy suche składniki, miksujemy na najniższych obrotach, tak aby wszystko się połączyło. Masę przelewamy do formy, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, na dolną półkę.

Dużą babkę pieczemy 30-35 min.

Z tego samego przepisu można upiec 12 babeczek.

Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką i przelewamy do nich ciasto.

Babeczki pieczemy w 175°C  ok. 15 min.

Lukier:

Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko.

Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać soku z cytryny dla uzyskania cytrynowego smaku i rozrzedzenia lukru. Żeby uzyskać lukier zielony wystarczy dodać barwnik spożywczy.

Babeczki i babkę ozdabiamy lukrem i według własnej inwencji twórczej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl