Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe. Czas przygotowania, to czas makaronu gotowania. Podczas gotowania makaronu, ser przygotowujemy, z pomidorami suszonymi na patelni grzejemy, składniki ze sobą mieszamy, prażone orzechy dokładamy, listkami mięty smak podkreślamy i do rozsmakowywania się zabieramy. Soli nie używamy, bo w serze i w ziołach ją mamy.
Składniki
na 1 porcję:
- 80 g sera miękkiego solankowego z solą morską,
- 1 porcja makaronu pappardelle z suszonymi pomidorami (2 gniazda),
- 4-5 szt. pomidorów suszonych w oleju,
- 1 łyżka posiekanej drobno świeżej zielonej pietruszki,
- 1 liść lubczyku,
- garść świeżych listków mięty,
- garść orzechów włoskich,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostra, pomidorami i bazylią.
Przygotowanie
Makaron gotujemy (bez soli) na al dente i odcedzamy. W czasie, kiedy gotuje się makaron przygotowujemy pozostałe składniki.
Ser rozgniatamy (część pozostawiamy i kroimy w kostkę) za pomocą widelca, dodajemy pieprz, olej, posiekaną mięte, pietruszkę, lubczyk i mieszamy.
Na suchej patelni prażymy orzechy, przekładamy na ściereczkę, robimy tzw. sakiewkę i ocieramy orzechy, skórka ładnie odejdzie.
Pomidory kroimy w cienkie paski, przekładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy. Dodajemy serek, gorący makaron. Ser powinien połączyć się z makaronem.
Pappardelle przekładamy na talerz, dodajemy listki świeżej mięty, prażone orzechy i ser pokrojony w drobną kosteczkę.
Rada: jeśli nie macie oleju smakowego, wystarczy czysty olej rzepakowy zmieszać z zmieloną suszoną papryką i pokrojonymi drobno, kilkoma listkami świeżej bazylii.
Wygląda wspaniale 🙂 Chętnie bym teraz zjadła taki obiadek 🙂
Proszę bardzo max 15 min i gotowe 🙂
W sam raz, dla mnie, pychotka !
Przepis na 1 porcję więc w sam raz dla Ciebie 🙂 :*